Housle jako ze Star Treku

Praha - Housle, které vypadají spíše jako socha než hudební nástroj, jsou specialitou českého umělce Ľudovíta Bariho. Poprvé za svou dlouholetou kariéru ukázal všechna svá unikátní díla veřejnosti v Emauzském klášteře.

„Tyhle housle jsem udělal podle seriálu Star Trek, protože jsem se nechal inspirovat krásným tvarem toho raketoplánu,“ popisuje svůj kousek Ľudovít Bari. A i jiné Bariho housle vypadají, jako by přilétly z vesmíru. U dalších ho třeba inspirovala křídla mouchy. S netradičním designem začal před více než patnácti lety. Od té doby je ve světě známý jako houslový inovátor. Ve své sbírce má už více než 20 modelů. 

S tvorbou začal bez jakýchkoli znalostí, jak housle vytvořit, aby mohly hrát. Hlavně ze začátku se tak setkával s nedůvěrou. „Přišel nějaký mladík a povídá: tohleto nikdy hrát nebude. Já mu říkám: to jste odvážný, jak to víte? Řekl: to prostě vím. A odešel,“ vypráví Bari. 

Dnes s jeho houslemi hraje příležitostně například Talichovo kvarteto. Designové housle ale hudebníci berou spíš jako umělecké dílo. „Je slyšet, že ten zvuk je dost jiný, což vychází z principu toho tvaru,“ říká Jan Talich. I přes jisté nedostatky jsou ale Bariho housle v kurzu. Chtěla je od umělce koupit například i světoznámá houslistka Vanesa Mae, ovšem marně. Bariho housle totiž nejsou na prodej.

Výtvarník Ľudovít Bari za doprovodu Talichova kvarteta včera představil v pražském opatství Emauzy kompletní kolekci dvaceti kusů světově unikátních hudebních nástrojů 21. století. Bariho unikátní hudební nástroje byly v prostorách opatství fyzicky vystaveny pouze na jeden den. Až do 15. července však expozice v opatství Emauzy zdarma nabídne další umělecká Bariho díla - sošky, dřevěné reliéfy a obrazy. 

O vzniku svých děl a pocitech, které při tom prožíval, píše Bari v knize Díla tvořená láskou. Pražský výtvarník Ľudovít Bari studoval u akademické sochařky Aleny Burešové figurální techniku. Jeho díla s hudebními nástroji byla roku 1995 prezentována v pořadu australské televizní stanice Beyond, kde je označili za technické novinky 21. století. Některá Bariho umělecká díla mají ve svých soukromých sbírkách světově známé osobnosti. Jednu z jeho sošek například vlastní iluzionista David Copperfield. Celková hodnota Bariho uměleckých děl je odhadována na několik desítek milionu korun.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)