Cimrmanovy narozeniny ve velkém stylu

Brno – Před sedmi lety vedl anketu o Největšího Čecha, lidstvo obohatil o stovky vynálezů, vedl pestrý život a ještě stíhal psát divadelní hry. Neexistující velikán české historie Jára Cimrman se nyní v kulturním centru Semilasso dočkal nejrozsáhlejší výstavy mapující všechny jeho zásluhy. A zapojí dokonce i návštěvníky.

Divadlo Járy Cimrmana si letos připomene 45. výročí svého založení, právě proto se organizátoři rozhodli pro akci takových rozměrů. Ačkoliv zdaleka nejde o první exhibici s cimrmanovskou tematikou, svým rozsahem převyšuje ta současná brněnská všechny dosavadní. 

Příznivci českého génia si budou moci prohlédnout archivní fotografie, plakáty, ale také jevištní rekvizity, jež hrály roli v nejznámějších inscenacích. Žižkovský soubor navíc v létě nehraje, a proto moravské metropoli zapůjčil i své originální kostýmy. 

Mimo jiné v centru Semilassa vznikne kinosál, kde se promítne veškerý repertoár her Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Během jednoho dne si příchozí zkusí dobýt severní pól, zavítají do Cimrmanovy světničky či prošmejdí věci jeho školního kabinetu. 

Hospoda Na Mýtince
Zdroj: ČT24/Divadlo Járy Cimrmana

Máte chuť na malé občerstvení? Osvěžit se můžete v prostorách Hospody Na Mýtince, která nabídne obdobné menu, jako její originál. Výstavu doprovází další obsáhlý program. A co by to bylo za cimrmanovskou akci, kdyby i ten zůstal normální - návštěvníci si zasoutěží třeba v běhu s kufry. 

Účast na slavnostní vernisáži přislíbili samotní členové Divadla Járy Cimrmana. Speciální část expozice se věnuje jejich zesnulému kolegovi Ladislavu Smoljakovi a jeho přínosu. 

Postava Járy Cimrmana je ojedinělá ve své absurditě. Ačkoliv tato osoba nikdy nežila a znala svět jen z pera svých autorů, vystavěla si po celé republice kult skalních fanoušků, kteří citují jeho repliky s každou další novou hrou. Bývalý prezident Václav Havel shrnul jeho působení jedinou trefnou větou: „Cimrman nás všechny přežije!“

Semilasso se od klasických „cimrmanovin“ osvobodí až v polovině září.