Schwarzenberg napsal vzkaz skupině Pussy Riot

Praha - Druhý ročník "Týdne svobody" odstartoval dnes na Václavském náměstí v 11:00 vztyčením zdi, na kterou mohou lidé psát vzkazy zatčeným i ostatním členkám Pussy Riot. Ruská punk rocková kapela Pussy Riot se v posledních měsících stala symbolem boje za svobodu slova v Rusku. Češi teď mají jedinečnou možnost Pussy Riot v jejich snaze podpořit! Po loňských oslavách dvaceti let od odchodu sovětských vojsk z Československa zvolila obecně prospěšná společnost OPONA pro letošní ročník Týdne svobody téma – svoboda slova.

Tři členky kapely byly zatčeny kvůli písni „Bohorodičko, vyžeň Putina“, kterou zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele. Happeningem chtěly upozornit na stoupající vliv ruského pravoslaví na oficiální politické struktury. Jekatěrině Samucevičové, Naděždě Tolokonnikovové a Marije Aljochinové, které jsou obě matkami malých dětí, hrozí za jejich postoje až sedm let vězení. Zbytek kapely se ukrývá a žije ve strachu ze zatčení. 

„Ruským muzikantkám chceme v úvodu Týdne svobody vyjádřit podporu happeningem na Václavském náměstí nazvaném 'Zeď Pussy Riot'. K její stavbě nás inspirovala zeď Johna Lennona na pražské Kampě, která za komunistického režimu sloužila jako jakási zeď nářků. Komunisté vytrvale přebarvovali veškeré projevy svobodného názoru, které se na ní objevily,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Marek Vocel, předseda správní rady obecně prospěšné společnosti OPONA. Podle jeho informací prvním, kdo na Zeď Pussy Riot napsal vzkaz, byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Napsal souvětí, ve kterém sděluje, že velice obdivuje snahu a vytrvalost Pussy Riot a posílá jim podporu. Zároveň vzkázal, že věří tomu, že i Rusko jednou bude svobodné a občané se dočkají svobody slova,“ upřesnil Vocel. 

Schwarzenberg po napsání vzkazu řekl, že rockerky mají odvahu, smysl pro humor a kuráž. „Pokouším se je podpořit, poněvadž ty holky jsou opravdu báječné, já je opravdu obdivuji. Je dobré upozornit ruské politiky, že někoho zavřít kvůli představení je v dnešní době opravdu poněkud mylné,“ řekl ministr. Po jeho odjezdu přicházeli ke zdi další lidé a postupně přibývaly nápisy v češtině, angličtině a ruštině. 

Marek Vocel upozornil také na to, že podpora skupiny nebude jen v symbolické formě, ale z fotografií, které na akci vzniknou, budou vyrobeny pohlednice, které budou moct lidé poslat ruským politikům. Zeď Pussy Riot zmizí z Václavského náměstí v úterý večer s tím, že její části se přesunou na Střelecký ostrov, kde budou součástí doprovodného programu festivalu United Islands České spořitelny.

  • Pussy Riot / zatčené členky skupiny zdroj: Pussy Riot
  • Pussy Riot zdroj: ČT24

„O tom a dalších tématech spojených se svobodou slova bude v rámci 'Noci kavárenských debat' po tři večery (18., 19. a 20. 6.) v jedenácti pražských kavárnách diskutovat s veřejností 12 zajímavých moderátorů a 30 hostů, kteří mají k vybraným tématům skutečně co říct. Do publika jsme pozvali i zástupce politických stran, kteří se debat zúčastní z pozice běžného občana. Vybrané politiky pak s výsledky debat seznámíme pomocí video-záznamu a jejich reakce nebo vyjádření zprostředkujeme veřejnosti online. Debat je naplánováno celkem 13,“ doplnil Marek Vocel. 

TÝDEN SVOBODY – 18.- 24.6. 2012

ZEĎ PUSSY RIOT , Václavské náměstí (dolní část)

pondělí 18. - středa 20. 6. 2012

NOCI KAVÁRENSKÝCH DEBAT, 11 kaváren v centru Prahy a debaty na téma spojené se svobodou slova

pátek 22. a sobota 23. 6. 2012

UNITED ISLANDS, doprovodný program hudebního festivalu

OPONA o.p.s. - Obecně prospěšná společnost OPONA byla založena na podzim roku 2007 za účelem připravit volně přístupné oslavy 20. výročí pádu železné opony. Cílem OPONY je ojedinělými projekty oslavovat konec totality a především varovat před jejími nástrahami a možnými formami návratu. Za sebou má OPONA úspěšné projekty jako např. Cirkus Totality, 20 let bez opony, Trenažér totality, Týden svobody 2011 se spuštěním růžového tanku na Vltavu a v neposlední řadě nedávný koncert Lucerna proti rasismu.