Fetiš modernity zkoumá Náprstkovo muzeum

Praha – Pojem modernita se sice těžko vymezuje, avšak v určitých zemích si pod tímto pojmem vybaví „Západ“. Tento stereotyp se snaží nabourat výstava Fetiš modernity. Jde o unikátní projekt kooperace prestižních evropských muzeí, jež chce přitáhnout pozornost k problematice pocitu nadřazenosti.

Za jeden z hlavních cílů si organizátoři kladou upozornit na roli etnografických muzeí v současném globalizovaném světě. Fetiš modernity je výsledkem mezinárodního projektu RIME, do nějž se zapojilo zhruba deset věhlasných muzeí z Belgie, Francie, Velké Británie, Rakouska a dalších evropských zemí. Českou republiku zde zastupuje Náprstkovo muzeum, kde je expozice instalována.

„Mezinárodní projekt RIME, tzn. mezinárodní síť etnografických muzeí, vznikl před čtyřmi lety. Projekt má nejen výstavní část, ale obsahuje i složku workshopů, seminářů, kdy se scházejí odborníci z etnografických muzeí a spolu řeší celou řadu nových trendů v pohledu na mimoevropské kultury. Praha jeden ze seminářů hostila před dvěma lety a letos v říjnu se uskuteční v Národním muzeu další z workshopů k tomuto tématu,“ informovala v rozhovoru pro ČT24 ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová. 

„Současná výstava se snaží podtrhnout fakt, že se kultury navzájem ovlivňují. To dokazují vystavené předměty jako např. čelenka z brček z Brazílie, domorodci přijali symbol euroamerické kultury, aby za jeho pomoci vytvořili tradiční předmět. Nebo je zde k vidění i vesta Indiánů z Dakoty, na níž jsou zobrazeny americké vlajky,“ upozornila Tereza Petáková z Náprstkova muzea.

Výstava poskytuje příchozím předměty z výše zmíněných etnografických muzeí. A jak již bylo zmíněno, snaží se vymýtit myšlenku, že by pojem modernity a civilizovanosti souvisel jedině se západními státy. „Modernitu není možno chápat pouze v souvislosti s naší civilizací,“ vysvětlují pořadatelé.

  • Z výstavy Fetiš modernity zdroj: Náprstkovo muzeum
  • Z výstavy Fetiš modernity zdroj: Náprstkovo muzeum

Zjednodušené vidění světa u organizátorů nemá místo. Za primitivní společnost dnes podle nich veřejnost považuje jen industriální a technologický svět. 

Své názory vyjevila putovní Fetiš modernity již v Madridu, ve Vídni nebo ve Stockholmu. V Česku se zdrží do půlky září, než se zase vypraví na cesty, do Museum für Volkerkunde, Vídeň, National Museum of Ethnology, Leden a Etnografiska muset ve Stockholmu.

Komentovaná prohlídka výstavou Fetiš modernity 20. 6. 2012 16:30 hod.

  • Z výstavy Fetiš modernity zdroj: Náprstkovo muzeum
  • Z výstavy Fetiš modernity zdroj: Náprstkovo muzeum

Doprovodný program:

11. července 2012 17:00 – 19:00

Taneční ateliér afrického tanečníka Maurice Yéka

Tanečník, choreograf a učitel afrického současného a tradičního tance Maurice Yéka pochází z Demokratické republiky Kongo a ve svém tanečním ateliéru se zaměří na vnitřní porozumění pohybu z pohledu různorodých tradic své země a kultury.

--------------------------------------------------------------------------------

3. září 2012 14:00 – 16:00

Africké leporelo

Pomocí výroby vlastního leporela se děti seznámí s africkou kulturou a přírodou a hravou formou si rozšíří znalosti o Africe. Odměnou za práci jim bude jejich kniha, kterou si samy vytvoří. Dílna je určena pro děti do 12 let.

--------------------------------------------------------------------------------

8. září 2012 14:00 – 16:00

Pohádky ptáka Afrikána, Pavoučení

Divadlo bez hranic

Divadlo bez hranic připravilo pro návštěvníky Národního muzea - Náprstkova muzea dvě tradiční africké pohádky. První pohádka vypráví o lidské zlosti a člověku jménem Jambo. Druhá pohádka s názvem Pavoučení byla vytvořena podle hry konžského autora Cayi Makhélé „Na pavoučí slovo“.

Představení jsou určena pro děti do 8 let.

--------------------------------------------------------------------------------

8. září 2012 10:00 – 17:30

Hlasová dílna Ridiny Ahmed

Práce s hlasem je přirozeným, uvolňujícím, radostným a obohacujícím zážitkem. Dílna vytváří prostor pro zážitek z hudby, která vzniká i z jednoduchých cvičení. Na závěr hlasové dílny spolu účastníci zazpívají vícehlasé skladby.

--------------------------------------------------------------------------------

15. září 2012 15:00 – 17:00

Módní přehlídka: Africká inspirace

Módní přehlídka představí modely afrických návrhářů žijících v Paříži. Budou zde k vidění módní kreace salónů jako např. Etoile Montant nebo Lizard. Za české návrháře představí svoji kolekci inspirovanou Afrikou módní návrhářka Eva Helekalová. Všechny prezentované modely jsou vyrobeny z látek společnosti VEBA, textilní závody a.s.

Součástí programu bude také řada výtvarných dílen zaměřených na výrobu tradičních afrických textilií.