Turnov se obléká do šperku

Turnov (Semilsko) - Výtvarníci z celého světa se sjeli do Turnova, kde se po roční odmlce pořádá 22. ročník šperkařského sympozia. Na akci dorazí i Němec Bernd Munsteiner, který je zakladatelem moderního designu drahých kamenů.

„Je to klíčová osobnost v tomto oboru 20. století. Na sympoziu jsme ho měli v roce 1993,“ uvedl organizátor akce Miroslav Cogan, kterého zároveň těší, že se na akci poprvé představí i italský umělec. „Itálie je jedna ze šperkařských a designérských velmocí, přesto se nám dlouho nedařilo dostat sem nějaké Itala,“ podotkl. Letos přijede Fabrizio Tridenti a vazby k Apeninskému poloostrovu má i Doris Maningerová. Původem je sice Rakušanka, v Itálii však žije už 30 let. „Ve Florencii založila legendární školu moderního šperku Alchymia,“ řekl Cogan.

„Jako kurátor sympozia se vždy snažím vybrat výtvarníky tak, aby se nejednalo jen o setkání osobností, ale také o setkání generací, protože pro začínající výtvarníky je to mimořádná příležitost setkat se s klasiky, o kterých zatím třeba jen četli,“ upozornil dále.

 Akce velmi zřetelně, kromě výtvarné konfrontace, ukazuje vývoj šperkařského řemesla. „Tendence o co nejlepší osobní výpověď přináší novou škálu materiálů. Ve šperku se již dávno nepracuje jen s drahými kovy. Šperky, které vzniknou v rámci sympozia, lze rozdělit do dvou kategorií – jednak jsou to šperky určené k nošení, často vymyšlené tak, aby byly vhodné pro malosériovou výrobu, a pak tu vznikají i experimentální díla, která nejsou třeba bezprostředně nositelná,“ doplnil kurátor.

Zvláštností letošního ročníku jsou i dvě doprovodné výstavy. „Obvykle máme jen jednu šperkařskou, na níž představují svoji dosavadní tvorbu účastníci sympozia. Letos výjimečně bude i výstava významné šperkařky japonského původu Mari Išikawy, která již dlouhá léta žije a tvoří v Mnichově,“ uvedl organizátor akce. Výstava Paralelní světy je podle něj tvůrčím dialogem mezi přírodní fotografií a šperkem. „Jsou to dvě paralely na stejné téma, kterým je příroda a přírodní zátiší. Jednou je zachyceno ve formě fotografie a jednou ve formě šperku,“ upřesnil Cogan.

  • Šperk zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3696/369571.jpg
  • Výroba šperku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3696/369568.jpg
  • Výroba šperku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3696/369566.jpg
  • Český granát zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3320/331964.jpg

Úkolem umělců, kteří na sympozium přijeli, je do pátku 29. června vytvořit jeden šperk. „Tematicky to není nijak vymezené. Když se ale seznámí s místní tradicí, tak z 95 procent sáhnou po drahokamu,“ podotkl Cogan. Při hledání inspirace umělci zavítají například do nalezišť drahých kovů nebo navštíví místní řemeslníky či sklářskou a šperkařskou školu. Výsledky jejich práce uvidí návštěvníci muzea na výstavě věnované sympoziu od 29. června do konce července.

Výtvory umělců poté obohatí sbírku turnovského muzea. „Díky sympoziím jsme vybudovali jedinečnou sbírku moderního šperku, která má přes 600 výtvorů,“ informoval Cogan. Šperkařská sympozia pořádají v Turnově od roku 1984.