Hudba, kam se podíváš

Praha – Vyvrcholení hudebního festivalu United Islands 2012 zpříjemní české metropoli tři nadcházející dny a přiveze s sebou stálici evropské taneční scény Kraak and Smaak z Holandska či mezinárodní formaci NOHA s původní zpěvačkou Minervou Pérez. United Islands tak v Česku odstartují bohatou letní festivalovou přehlídku. Pražské ostrovy se rozezní již podeváté.

Finální akci na „ostrovech“ však už od ledna odpálila zhruba dvacítka klubových koncertů, kterou v žižkovském Paláci Akropolis zahájili angličtí Haight Ashbury. Show rozdělili pořadatelé do tří sérií. Unites Islands Reloaded připomněla interprety z loňských ročníků festivalu, United Island Exit pro změnu představila úplné novinky a United Islands Garage potěšila milovníky klasických žánrů folk, blues či jazz. 

Od čtvrtka do soboty se závěrečná část rozmístí po Střeleckém, Slovanském a Dětském ostrově, dále na Kampě, Žofíně a částečně i na Janáčkově nábřeží. Součástí oslav jsou i afterparty, jež se po skončení produkce přesunou do klubu Lávka.

Mezi vystupujícími jmény najdete mimo výše zmíněných Prince Of Tennis, Goodfellas, WWW, Jana Lota nebo Tichá dohoda. Vstup si drží každoroční tradici, tudíž za něj návštěvníci nezaplatí ani korunu. Kompletní program je k dispozici na oficiálních stránkách.

Organizátor David Gaydečka vyjádřil k letošnímu ročníku jisté přání: „Doufáme, že United Islands naruší svým optimismem nervózní časy. Dovezeme mnoho kapel, často takové, které budou koncertovat v ČR poprvé, a věříme, že se najde dost lidí, kteří budou mít chuť poznávat nové.“ 

Pražské hudební svátky nabízí i několik inovací. Jedna z nich jistě potěší vozíčkáře a rodiny s kočárky, protože akce nabyla bezbariérové přístupy. Další inovátorskou aktivitou je služba webových stránek Festival Booking, které „se zaměřují na booking a agenturní podporu aktuálních, unikátních kapel a projektů do Čech a východní Evropy“. 

United Islands by svým širokým záběrem a programem měly letos převyšovat předchozí ročníky. Má být největší v historii.

Hudební fanoušci si v následujících měsících vychutnají i další letní festivaly. Za necelý týden v Milovicích startuje Votvírák, na nějž navážou červencové Colours of Ostrava, královéhradecký Rock for People, táborský Mighty Sounds a Benátská noc v Liberci. Divoká jízda pokračuje srpnovým Open Air Festivalem v Panenském Týnci, jemuž sekunduje Open Air Trutnov s kácovským Sázavafestem. Milovníci punku si budou moci na přelomu srpna a září zařádit na Rocku na Valníku.