Studenti umění, předveďte se

Praha – Veletržní palác si vzal pod křídla tradiční výstavu diplomantů Akademie výtvarných umění s názvem Diplomanti 2012. Ukázky malby, grafiky, sochařství a mnohem víc zůstanou k dispozici až do prvního srpnového dne v Malé dvoraně a pátém patře paláce.

Vystavená díla mají na svědomí také studenti restaurátorství, architektury nebo konceptuální, monumentální a intermediální tvorby. O rozmanitost tu evidentně není nouze.   

Nejvíce absolventů však letos mají tři malířské ateliéry. Od umělců Jiřího Sopka, Vladimíra Skrepla a Michaela Riitsteina vzešlo patnáct autorů. Připočteme-li k nim i studenty Školy klasických malířských technik Zdeňka Berana, končí počet malířských talentů na osmnácti. 

Součástí Diplomantů 2012 bude i zpestření v podobě netradičních vyjadřovacích prostředků současného umění, protože se na akademii před nedávnem vkradla i výuka nových médií. A právě tito studenti dostali možnost pojmout exhibici po svém.

Bonusem v rámci doprovodného programu budou i červencové komentované prohlídky, které příchozím pomohou orientovat se ve vystavených dílech. Zájemce provedou buď vedoucí několika ateliérů, nebo přímo samotní studenti. V této záležitosti si premiéru vyzkouší Tomáš Vaněk a svěřenci ateliéru Intermediální tvorby III. 

Akademie výtvarných umění
Zdroj: ČT24/AVU

Studium na AVU je snem nejednoho začínajícího tvůrce. Dostat se na školu s dvousetletou tradicí však není jednoduché. Stoupá také počet lidí, kteří ji vůbec nedokončí. 

V období poslední rektorské volby studující i vyučující volali po důrazných změnách ve vedení akademie. Změnami chtěli docílit většího otevření instituce veřejnosti, omlazení pedagogického sboru a v neposlední řadě intenzivně zlepšit spolupráci se zahraničními vysokými uměleckými školami.