Vozíčkáři mají dveře otevřené

Praha – Přípravy na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vrcholí. Součástí akce bude podvanácté projekt Kino bez bariér, který se stará o handicapované a poskytuje jim téměř totožný servis jako filmovým hvězdám. Mohou se třeba projet i po slavném červeném koberci.

Vozíčkáři budou mít k dispozici celkem deset bezbariérových kinosálů. Organizátoři jim zajistí dopravu, kterou si však musí předem objednat na přepážce v hotelu Thermal. Právě zde mají totiž rezervovaná místa pro invalidy a uvnitř hotelu kotví „základna“ Kina bez bariér, kde jsou také k sehnání vstupenky. 

Vstup do bezbariérových kin je zdarma a totéž platí pro doprovod. Pořadatelé nabízí handicapovaným v případě zájmu i školeného asistenta, který je na promítání doprovodí. Pomocníky vybírali z řad dobrovolníků, jež běžně pracují na dobročinných akcích.   

V rámci akce šlo soutěžit o ubytování, slosování však proběhlo tento týden a nyní už se po noclehu návštěvníci musí poohlédnout sami. Kapacity karlovarských hotelů se rychle zaplňují, a zvláště ty bezbariérové, kterých není úplně tolik. 

„Poslední roky, co pracuji na tomto projektu, se návštěvnost opravdu výrazně zvedá a loni to byla bezmála stovka vozíčkářů, kteří využili našich služeb,“ informovala koordinátorka projektu Jana Gabrielová. Práce jí prý dělá radost, protože jsou všichni zákazníci nesmírně vstřícní. Negativní ohlasy, pokud nějaké vůbec existují, se k ní zatím nedostaly. 

Kino bez bariér žádnou převratnou novinku nepřipravuje. Podle Gabrielové má systém dostatečnou úroveň i servis. Ve spolupráci s neziskovým partnerem Nadace Jedličkova ústavu plánují ale doprovodný program. „Chystáme koncert skupiny The Tap Tap a také prezentační odpoledne právě Nadace Jedličkova ústavu,“ doplnila koordinátorka. Instituce oslaví příští rok sto let své existence.

Vyčerpávající informace mohou zájemci najít na stránkách Kina bez bariér. Podrobný program projekcí však najdou na oficiálních stránkách filmového festivalu.

Rozhovor s koordinátorkou Kina bez bariér Janou Gabrielovou (zdroj: ČT24)