Markéta Zinnerová píše v bublině

Jindřichův Hradec - Spisovatelka, scenáristka, autorka mnoha filmů a seriálů a bývalá dramaturgyně České televize Markéta Zinnerová se narodila v Brně 21. června 1942 pod jménem Vydrová. V současné době žije na jihu Čech v Jindřichově Hradci, kde dokončuje další knihu.

Jubilující Markéta Zinnerová patří mezi osobnosti, které proslavily jejich příběhy. Diváky a čtenáře jistě často napadlo, že jsou „jako ze života“. Málokdo ale ví, že jsou skutečné, že mají své reálné předobrazy. Den pro mou lásku je tím nejtragičtějším. Kdo ví, jestli by se tato křehká žena se zvláštní energií stala spisovatelkou, kdyby jí osud nepřinesl mnohé ztráty, tou nejtěžší byla náhlá a nečekaná smrt malé dcery Pavlínky. Tato skutečnost poznamenala celý její další osud. O této tragédii spisovatelka poprvé promluvila v roce 2007 v pořadu ČT 13. komnata.

„Pro svoji práci potřebuji mít svůj vnitřní klid, vnitřní harmonii. Musím se dostat do bubliny, kde mohu být sama se sebou,“ říká Markéta Zinnerová. Na starém psacím stroji nyní pracuje na své 29. knize. Pojednává o musherovi, který se stará o smečku psů. Na některých knihách se už podílí také dcera Petra Jelenová, která svými ilustracemi doplnila například titul Kočka Linda, poklad rodiny. 

Reportáš Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Markéta Zinnerová pracovala v časopisech, v rozhlase i televizi. Filmy a televizní seriály, pro které upravovala scénář, zhlédly miliony diváků. První báseň a povídku jí otiskli už v jejích dvanácti letech. Celý život se zabývá výhradně tvorbou pro děti.

Vydáno pod