Fred Astaire život protančil

New York/Praha 2 - Nejslavnější americký filmový tanečník všech dob Fred Astaire zemřel na zápal plic ve svých osmaosmdesáti letech 22. června 1987. Narodil se jako Frederik Austerlitz 10. května 1899 v americké Omaze v rodině rakouských emigrantů. Muž, který se věnoval i choreografii, herectví a pedagogické práci, tančil od útlého dětství, zpočátku se svou starší sestrou Adele, s níž v letech 1917 až 1931 sklízel velké úspěchy na Broadwayi. Když se Adele vdala, rozhodl se zkusit štěstí ve filmu a odešel do Hollywoodu, kde se jeho první stálou taneční partnerkou stala Ginger Rogersová.

Poté, co se Rogersová od 40. let začala věnovat dramatickým rolím, tančil Astaire s Eleanor Powelovou, Ritou Hayworthovou, Leslie Caronovou nebo Judy Garlandovou. V roce 1949 obdržel zvláštního Oscara za podíl na rozvoji filmového muzikálu, ale jeho sláva začala hasnout, především v důsledku nových stylů a nástupu nové generace choreografů.

Požadavkům nové doby se však Astaire dokázal přizpůsobit a začal hrát i v netanečních a nehudebních filmech. Mezi jeho nejznámější poválečné filmové role patří jedna z hlavních rolí v muzikálu Divotvorný hrnec nebo role podvodníka ve snímku Skleněné peklo, za kterou získal svou jedinou nominaci na Oscara. Po celý život byl velice znám svým velkým perfekcionalismem a vysokou profesionalitou.

Přestože se i s blížící osmdesátkou udržoval v kondici a oženil se s o čtyřicet šest let mladší ženou, choval koně, hrál golf a biliár, odešel do ústraní, protože cítil, že už nedokáže produkovat profesionální výkon tak, jak by si přál. Pochován je v Kalifornii v Oakwood Memorial Park nedaleko své dlouholeté partnerky Ginger Rogers.