S proudem řeky pomalu do finále

Praha – Přehlídka tanečního umění se stále přibližuje do slavnostního finále. O jeden dílek v této konečné skládačce se v Hudebním divadle Karlín postará švýcarský soubor Alias s choreografií Sideways Rain, která slibuje hypnotickou a fascinující podívanou. Tanec Praha se však definitivně rozloučí až ve čtvrtek 29. června v Divadle Archa, kde čeká publikum vystoupení vlámského souboru Ultima Vez.

Autorem Sideways Rain je Brazilec Guilherme Botelho, který taneční skupinu Alias založil. Karlínské představení ale nebude v Česku jejich první. „Alias se do Prahy vracejí po dlouhé době. V 90. letech zde právě na festivalu Tanec Praha nadchli atraktivním tanečním divadlem,“ vzpomíná Yvona Kreuzmannová, předsedkyně pořádajícího občanského sdružení. 

Se svým počinem sklízí Botelho uznání i ve světě. Švýcarské periodikum Le Temps o něm napsalo, že autor stvořil představení, jež balancuje mezi tancem smyslů a transem. Noviny nešetřily ani přívlastky „hypnotické, úchvatné, nesnesitelné i fascinující“. 

Název inscenace je sice v angličtině, ale její význam se dá snadno převést i do češtiny. Popisuje situaci, kdy se do deště zapojí i vítr a silnými poryvy jej vykloní ze své osy, takže prší ze strany. „Přijde mi, že je to přesné jméno pro toto dílo,“ nechal se slyšet Brazilec. 

Účinkující si za celou dobu nedají pauzu. Během představení se pohybují z jedné strany pódia na druhou a zobrazují tak nikdy nekončící tok řeky a života. Jsou ztělesněním lidského údělu, vývoje člověka i transformace vesmíru. 

„Chtěl jsem vytvořit představení o neustálém běhu života, což je samozřejmě těžké téma. Napadl mě obraz řeky a od něj se odvíjí neustálý pohyb tanečníků z jedné strany na druhou. Co mě také inspirovalo a má hypnotický dopad na tuto choreografii, jsou obrazy a výtvarná estetika,“ uvádí Guilherme. 

Sideways Rain
Zdroj: ČT24/Tanec Praha

Příchozí tak budou moci pozorovat proud řeky, jejíž každý pohyb znamená osobitost a neopakovatelnost. Stejně tak Alias nikdy netančí jeden večer stejně. Od tanečníků se vyžaduje maximální koncentrace a v neposlední řadě fyzická připravenost. Divákům ale tato podívaná dává prostor k vlastní představivosti a vytváření individuálních příběhů.