Jura a jeho dvě maminky

Praha – Žili byli v chaloupce maminka a tatínek, a těm se jednoho dne narodil krásný chlapeček. Tak přesně tomuto stereotypu se vyhýbá nová knížka Markéty Pilátové Jura a lama. Její publikace dětem představuje méně tradiční model, kdy místo tatínka, najdou čtenáři druhou maminku. Homosexuální tematika se však začíná dostávat i do jiných žánrů.

Přestože některým lidem může připadat, že obrázková knížka tlačí dětem nedobrovolně homosexuální tematiku do hlavy, autorka nic takového rozhodně nezamýšlela. Šlo jí akorát napsat příběh, kde je rodičovství stejného pohlaví zmíněno jen mimochodem a k záležitosti tak přistoupit s normálním pohledem. 

Pilátová je zastáncem názoru, že by se nové generaci měly otevřít oči ohledně faktu, že svět je různorodé místo, kde se občas mají rádi lidé všeho druhu, národnosti i pohlaví. 

  • Jura a lama zdroj: ČT24
  • Markéta Pilátová zdroj: ČT24

„Nedávno jsem se přestěhovala do Jeseníků a tohle byla skvělá příležitost, jak popsat své první pocity z horského života. Snadno se tady narazí na svéhlavé, nekonvenční lidi, představit si tady dvě ostré farmářky v náklaďáku je stejně snadné jako pasoucí se stádo exotických lam. Ty ostatně opravdu potkávám, kdykoliv se vypravím do sousední vesnice, kde je chovají na farmě. Bavilo mě představovat si, že farmářky jsou třeba dvě prima ženské. Když mi pak na podzim začal zahradu kolonizovat krtek, byla na světě celá pohádka,“ popsala své prvotní nápady na vznik knihy Pilátová. 

Spisovatelka má na kontě už dva úspěšné romány, které byly nominovány na literární cenu Magnesia Litera. Jura a lama také není její prvotinou pro malé čtenáře. Pod jejím jménem najdete v knihkupectvích už tři knihy z tohoto oboru. Kiko a tajemství papírového motýla opět stanula v nominačním listu Magnesii Litery. 

  • Homosexuální komiks zdroj: ČT24
  • Homosexuální komiks zdroj: ČT24

Na některých školách ale veřejné předčítání spisovatelce zamítli. „Mně přijde, že to téma pro děti v druhé třídě není vhodné, že na to ještě nejsou zralé,“ nechala se slyšet knihovnice Běla Ježková. Podle výsledků dotazovaných rodičů ale lze soudit, že mateřství July a Joly většinu nijak nepobuřuje. 

Komiksové příběhy s homosexuálními hrdiny nejsou v zahraničí žádnou novinkou. Spojené státy vydaly např. komiks Astonishing X-MEN, v němž si superhrdina s nadpřirozenými schopnostmi vezme jiného muže.