Básně o Brně posoudí porota i sluchem

Brno - Básníci se znovu utkají v soutěži o nejlepší oslavnou báseň věnovanou Brnu. Čtvrtý ročník soutěže Brněnská sedmikráska vyhlásilo nakladatelství Host a stejnojmenný časopis. Soutěžící ale tentokrát musejí svou báseň také osobně přednést při finálovém večeru.

Minulý rok měli básníci za úkol napsat nejkrásnější brněnskou báseň o Praze, případně nejkrásnější pražskou báseň o Brně. Letos se pořadatelé vrátili k původnímu zadání z prvních dvou ročníků a hledají jen oslavnou báseň věnovanou Brnu.

Novinkou je autorský přednes. Odborná porota posoudí nejen kvalitu nejlepších textů, ale také zajímavost přednesu či provedení. Vítěz obdrží 10 tisíc korun a věcné ceny. Minulé ročníky vyhráli Petr Petříček, Jan Spěváček a Sára Venclovská.

Uzávěrka soutěže je 31. srpna, finále se uskuteční 22. září jako součást festivalu Brněnské kulturní hostování. Letošní ročník přehlídky dále nabídne zejména program věnovaný 90. výročí narození Jana Skácela. Pořadatelé připravují besedu s básníkovými přáteli a komponovaný pořad ze Skácelova díla.