Janáček jazzu v Janáčkových Hukvaldech

Hukvaldy – Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy stále více vybočuje z klasické dramaturgie. Obohacení programu o jinou než klasickou hudbu platí i pro letošní, devatenáctý ročník. O víkendu zde například vystoupil jazzový pianista Emil Viklický.

Spojení jazzového pianisty s tvorbou skladatele, který se před necelými sto šedesáti lety narodil právě v Hukvaldech, není úplně náhodné. Britský deník Times totiž označil Viklického za Janáčka jazzu.

„Janáček mě velmi zajímá. Když jsem se snažil zjistit jeho východiska tvorby, došel jsem přes Janáčka k folkloru,“ vysvětlil Viklický, proč do programu, který zazněl v letním amfiteátru v hukvaldském dvoře, zařadil kromě Janáčkových skladeb a svých vlastní také moravské lidovky ve své úpravě. Od Janáčka zahrál část skladby V mlhách. „Napsal ji někdy v roce 1912 a má čtyři části. Upravil jsem už dvě, ale hrát budu dnes jen čtvrtou,“ prozradil před koncertem.

Reportáž Petry Sasínové z festivalu Janáčkovy Hukvaldy (zdroj: ČT24)

Vystoupení Viklického na hukvaldském festivalu není výjimkou, která by vybočovala z koncertů symfonických a komorních orchestrů. „Dramaturgie doznala za posledních šest sedm let jistý posun,“ upozornil ředitel festivalu Jaroslav Slaný. „Snažíme se uvádět Janáčka nejen jako vážnou hudbu, ale i se trochu tematicky rozkročit při zachování určité umělecké kvality.“

Kromě Viklického tak publikum v Hukvaldech letos uslyší třeba i janáčkovské variace Ivy Bittové. Na programu jsou 14. července.