Betlémské náměstí už má svůj festival

Praha – Betlémské náměstí se na celé léto a pár dalších měsíců stane místem s největší koncentrací kultury. Právě zde totiž budou až do října probíhat výstavy, koncerty a různé happeningy pod širým nebem. Projekt Open Air Arena se právě rozbíhá.

Začátek celé akce odstartuje v Galerii Jaroslava Fragnera s expozicí V Betlémě veškeré. Ve středu naváže na tuto akci Severská kulturní noc, která představí pomocí fotografií, filmů, kreseb či modelů současnou norskou architekturu. 

„Norská architektura se vyznačuje smyslem pro propojení krajinného rázu s architektonickým záměrem, koncepčním myšlením, mistrovskou prací s materiálem, pozorností věnované detailu a zejména schopnosti neotřelým způsobem přistupovat ke každé jednotlivé stavební zakázce,“ uvedla Nina Berreová z Národního muzea umění, architektury a designu v Oslu. 

Prostor ale dostane také finské divadlo a během večera vystoupí i česko-finská kapela.

Největší akci ale organizátoři plánují na 6. září během Betlémské kulturní noci, v níž se do betlémských slavností zapojí i Náprstkovo muzeum, kino Ponrepo, Blues sklep, Divadlo Na Zábradlí či kavárna Krásný ztráty.   

„Pracujeme s místem, které není doposud předmětem turistického zneužívání a přitom je dopravně rychle dostupné.  Betlémské náměstí je unikátní prostor s velkou koncentrací kulturních institucí - galerie, muzeum, kino, divadlo. Jsou tu ale i kavárny, které pravidelně pořádají výstavy, literární či divadelní vystoupení,“ nechala se slyšet kurátorka Galerie Jaroslava Fragnera Klára Pučerová. 

David Černý
Zdroj: ČT24

Na zahajovací výstavě, jež je zčásti instalovaná v podzemních prostorách lapidária Betlémské kaple a zčásti na dvoře před galerií, vystavují své výtvory i David Černý, Dagmar Šubrtová nebo Markéta Poislová. Sochařská přehlídka však skončí již 22. července.