Paco de Lucía v Praze: Flamenco, nebo smrt

Praha - Jeden z nejvýznamnějších žijících světových hudebníků Paco de Lucía, označovaný za krále flamenka, zavedl 26. června zaplněný Velký sál pražské Lucerny do pestrého světa španělských rytmů. Vystoupení kytaristy a jeho skupiny, který se do metropole vrátil po dvou letech od vyprodaného koncertu v pražském Obecním domě, často přerušoval nadšený aplaus a výkřiky z publika.

„Mám pocit, že tento večer jsem zastihl Paca de Lucíu v jeho vrcholné formě. Na jeho koncertech jsem byl několikrát, ale tento byl výjimečný. Napadá mě několik slov: napětí, uvolnění, tanec, hudba, zvíře, pižmo, smrt, nebo flamenco, to všechno se na pódiu dneska dělo,“ neskrýval nadšení z koncertu hudební publicista Martin Starý.

Letos pětašedesátiletý Paco de Lucía, vlastním jménem Francisco Sánchez Goméz, zahájil vystoupení sám instrumentální skladbou pouze se svou akustickou kytarou. Od druhé skladby se k němu přidali další spoluhráči a jejich emocemi prodchnuté písně v typickém španělském stylu gradovaly rytmickým tleskáním.

„Paco de Lucía předvedl, že jeho někdy zcela improvizační až chaotické vystoupení dostalo řád. Mělo začátek, konec, gradaci i uvolnění, zkrátka mělo dramaturgii, která nenechala posluchače na chvíli být,“ popsal koncert Starý.

Martin Starý hodnotí koncert Paca de Lucíi (zdroj: ČT24)

V doprovodné sedmičlenní skupině Paca de Lucíi vynikli především zpěvák známý jako Duquende a virtuózní tanečník Farruco, vnuk slavného romského tanečníka a zakladatele legendárního andaluského tanečního rodu, který si říkal El Farruco. Jeho energický tanec vyvolal několikrát během večera potlesk na otevřené scéně.

Podle Starého Lucía dosáhl dokonalého propojení tance a hudby. "Zároveň jsou účastníci koncertu do děje vtaženi neuvěřitelným způsobem. Nechybí zaujetí, koncentrace a také úcta k hudbě, k projevu a k posluchači

Paco de Lucía jako první uvedl flamenco do divadelních sálů a zanesl do něho klasiku, latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci. Lucíova kytara zní také v mnoha filmech Carlose Saury a můžeme ho vidět a slyšet i ve Vicki Cristině Barceloně v režii Woodyho Allena. Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních hudebních univerzitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu postavili sochu. Dosud poslední album Gold vydal před sedmi lety.