Rafani pod dohledem kurátorky

Brno - Pětičlenná umělecká skupina Rafani ode dneška vystavuje v Domě umění (DU) města Brna. Výstava má dvě části, vedle nového projektu s názvem Dech nabízí i první kurátorovanou retrospektivu tvorby Rafanů. Skupina doposud uskutečnila několik vlastních retrospektivních výstav například v Galerii Klatovy nebo v Galerii Václava Špály. V Brně ji poprvé kurátorsky připravil někdo jiný, jmenovitě Edith Jeřábková.

V expozici projektu Dech mohou návštěvníci výstavy vidět například osm LCD televizí se záznamy fotbalového utkání umístěných na jedné stěně vedle sebe či 64 plastik znázorňujících mužské sportovní disciplíny.

O sportu ale výstava není. „Název Dech odkazuje k základním principům, které jsou v projektu použity, a váže se k základní tématice, od které Rafani odvíjejí i další myšlenky a názory výstavy. Od Dechu se odvíjí způsob mechaničnosti a opakování nebo rytmizace. Proto tématika sportu, která ovšem slouží jen jako předobraz,“ řekla kurátorka výstavy Edith Jeřábková.

Umělecká skupina Rafani vznikla v roce 2000 v Praze mezi studenty AVU. Během let se měnil počet členů, vždy jich je ale kolem pěti. Většinou jsou to malíři, učitelé nebo kurátoři, jejich skupinová činnost má vždy společenský přesah, často to bývá provokace. Veřejnosti jsou známé například jejich akce na pražské Kampě, kde přetřeli Lennonovu zeď, cynické komentáře odsunutí sudetských Němců, utopení obrazu z Národní galerie v Orlické přehradě nebo roční ohlašování demonstrací na Václavském náměstí. Část z nich se v roce 2004 vykálela v Národní galerii před dílem Milana Knížáka, aby tak vyjádřila své mínění o tehdejším řediteli.

Vydáno pod