„Lyrická veteš“ Jana Balabána jako bibliofilie

Ostrava – Tři dosud nepublikované texty z rukopisné pozůstalosti spisovatele Jana Balabána je možné si pořídit jako bibliofilii na ručním papíře. Balabán se prosadil jako prozaik, spolek ostravských knihomilů Biblios jej ale představuje jako básníka.

Básně, které vychází v bibliofilském vydání, napsal Balabán na konci devadesátých let. „Honza se nikdy nepovažoval za básníka. Vždy říkal: mám tam příliš mnoho koní a podobné lyrické veteše a není to ono. Ale neměl tak docela pravdu,“ tvrdí Petr Hruška, básník, literární historik a Balabánův přítel. Hruška je editorem Balabánových sebraných spisů, které vycházejí v nakladatelství Host, a redakčně připravil také bibliofilii básní.

Spolek Biblios Balabánovu poezii vydal ve spolupráci s Papírenskou manufakturou Velké Losiny jako první svazek edice Trinity, kterou řídí Ilona Rozehnalová. „Je v ručně šité japonské vazbě, kterou dělal knihař Jiří Fogl, a obsahuje tři originálně kolorované dřevoryty Hany Puchové,“ popsala bibliofilii podrobněji. Malířka a grafička Puchová byla ilustrátorkou Balabánovy knihy Černý beran i jeho posledního románu Zeptej se táty.

Biblios nevytváří klasickou bibliofili, která těží z tvorby osvědčených starých mistrů. Naopak si vybírá texty dosud nepublikované či literáty a výtvarníky nepříliš zavedené, ač se slibnou budoucností. „Je důležité, aby tady tomu jednoduchému a snadno dostupnému světu překážely ještě takové věci, které tak snadno dostupné nejsou a mají v sobě určitou aristokracii,“ domnívá se Hruška, že bibliofilie své místo na knižním trhu určitě mají.

Další svazek v edici Trinity vyjde na podzim. Nabídne básně Víta Slívy, grafikou je doprovodí Ladislava Gažiová. Bibliofilie Jan Balabán: Básně vychází v nákladu padesáti číslovaných a signovaných výtisků. K mání je za 3 300 Kč (ručně šitý blok v přebalu), respektive za 6 660 Kč (celokožená vazba).