Sanitka II se blíží k cíli

Praha – Pokračování seriálu Sanitka začala Česká televize připravovat téměř třicet let od premiéry první řady. Po 171 natáčecích dnech padla 29. června poslední klapka. Nyní na tvůrce v čele s režisérem Filipem Renčem čeká práce na postprodukci; první z třinácti dílů Sanitky II by se měl na obrazovkách ČT objevit v příštím roce.

Během natáčení se filmaři museli potýkat s mnoha náročnými záchranářskými scénami v exteriérech. „Bylo to hodně akční natáčení, pro produkci náročné. Za třicet let, co tuhle práci dělám, si nepamatuji, že by se někdy v televizi natáčelo tolik bouraček in natura jako právě do Sanitky II,“ uvedla vedoucí produkce Ilona Jirásková.

Produkčně nejnáročnější scény vznikaly při natáčení výbuchu rockového klubu Černá díra v Božím Daru u Milovic – zúčastnilo se ho 160 komparsistů a 140 členů výrobního štábu včetně kaskadérů, hasičů a 18 profesionálních záchranářů. Do filmování bylo zapojeno 12 sanitek, 3 hasičská auta, a dokonce vrtulník a největší záchranářský vůz Golem.

Neméně zabrat dala štábu seriálová autonehoda na Jinočanské spojce, kde se srazil autobus s dodávkou, záchranáři vyjížděli pod dohledem kamery také k autohavárii sanitky anebo k výbuchu auta. Na fotbalovém stadionu zachraňovali sebevraha a u jezu poskytovali pomoc topícímu se dítěti. Jako první z náročných scén byla natočena nehoda paraglidisty, který uvízl na stožáru vysokého napětí.

Ukázky z natáčení Sanitky II (zdroj: ČT24)

„Jednoduché to nebylo,“ přiznává scenárista Ivan Hubač, syn Jiřího Hubače, autora původního seriálu Sanitka. „Otec mě od psaní Sanitky II odrazoval. Sám pokračovaní už psát nechtěl, byť byl několikrát osloven. Mně se zase zdálo škoda nechat tuhle legendu ležet. Tak jsme se dohodli, že pokračovat budu já a otec si to při postupu autorských práv dal jako podmínku.“

Vznikl tak zcela nový, do současnosti zasazený příběh, který ovšem částečně navazuje na první, jedenáctidílnou řadu. Z původní Sanitky se v nových dílech objeví doktor Vojtěch Jandera (Jaromír Hanzlík), jeho první manželka Eliška (Zlata Adamovská) a bratr Jarda (Tomáš Juřička) s manželkou Alžbětou (Ivana Andrlová). Ze sanitářské party se diváci setkají znovu i s doktory Mádrem (Petr Kostka) a Karlíkem (Svatopluk Skopal), Fandou Beznoskou (Pavel Zedníček) a Korejsem (Zdeněk Srstka).

„S otcem jsme konzultovali především osudy a vývoj původních postav, o pokračování jsme se samozřejmě bavili, ale před bílým papírem jsem byl nakonec vždycky sám,“ dodává Hubač. K původním postavám připsal i mnohé nové. Nové díly budou bohatší o osudy doktora Kaderky (Jiří Dvořák), jeho matky (Jiřina Bohdalová) a bratra (Vladimír Javorský) a také Janderovy druhé ženy, doktorky Foldynové (Dagmar Havlová) a jeho syna Marka (Václav Jiráček). Z Mádrovy rodiny přibydou Mádr junior (Jan Budař) a Simona Mádrová (Jana Kolesárová). K novým tvářím patří také Neliba (Marek Vašut), doktor Radosta (Jaromír Dulava) a Leona Radostová (Jitka Schneiderová).

Na realizaci třináctidílné série se kromě zmíněných tvůrců podíleli také dramaturg Jan Otčenášek, hlavní kameraman Petr Hojda, mistr zvuku Roman Čapek, architekt Zdeněk Fleming, kostýmní výtvarnice Jitka Matiášková či střihač Jan Mattlach.

Zajímavosti z natáčení

  • Vzhledem k tomu, že skutečný dispečink pražské záchranné služby v Korunní ulici je tak vytížen, že jej nešlo pro natáčení seriálu využívat, vznikl speciálně postavený seriálový dispečink na poliklinice v Lovosické ulici na Proseku. Shodou okolností tam, kde těsně před natáčením bylo jedno ze stanovišť záchranné služby. Podobně vznikl i záchranářský bar, kde se osádky sanitek setkávaly po práci. Produkce si vybudovala tzv. Bar 155 na základě vzpomínek skutečných saniťáků v restauraci na Letné ve Veletržní ulici.
  • Veškeré nemocniční scény se točily ve Fakultní nemocnici Na Homolce a v Motole.
  • Při seriálových nehodách sanitek se nejednalo o skutečné vozy záchranné služby, ale starší auta speciálně upravená pro účely natáčení.
  • Žluté záchranářské vrtulníky jsou v seriálu povolány na pomoc ve třech kritických situacích a pro potřeby natáčení startovaly v Hradci Králové.
Vydáno pod