Nalaďte se na milostná ladění

Praha - Hrady a zámky ve správě státu lákají návštěvníky na další tematické prohlídky. V rámci projektu Oživlé památky zvolil Národní památkový ústav (NPÚ) pro prázdninové měsíce téma Letní milostná ladění. „Památky svým návštěvníkům otvírají cestu do časů slavného milovníka Petra Voka nebo do láskyplného života s tragickým koncem Ferdinanda d'Este a Žofie Chotkové,“ říká k letnímu programu mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

Památky zvou na denní i večerní slavnosti, divadelní představení, drezúru koní a další programy. Projekt Oživlé památky chce návštěvníkům připomínat, že památky ve správě NPÚ jsou stále živé, stále se na nich něco děje, a proto se vyplatí se na ně vracet na různé tematické prohlídky.

V letošní sezoně se zatím provozovatelé památek věnovali tajemstvím hradních kaplí či zámeckým a palácovým zahradám, v září se budou programy točit kolem dědictví antiky a v říjnu je téma Ozvěny lesních rohů.

Již od neděle bude v souvislosti s prázdninovým tématem na zámku Konopiště výstava připomínající svatbu Ferdinanda d'Este a Žofie Chotkové; při večerních prohlídkách 11. a 25. července návštěvníky zámkem provedou průvodci představující historické postavy blízké rakouskému následníkovi trůnu a jeho choti.

  • Ženský svět na aristokratických sídlech (hrad Rožmberk) zdroj: ČT24
  • Ženský svět na aristokratických sídlech (hrad Rožmberk) zdroj: ČT24

Od 1. července do 2. září bude v Horní galerii hradu připravena výstava Urozené panny a paní. Hlavní prohlídková trasa hradu bude doplněna analogiemi dobových kostýmů. Již tradiční výstava květin v historickém interiéru bude letos také laděna do dámských tónů.

Na Karlštejně připravují na 13. a 14. července noční prohlídky, které mají přiblížit „šlechtické kratochvíle za přítomnosti císaře Karla IV., císařovny, rytířů a celého císařského doprovodu“. Na Hluboké se 18. a 19. července odehraje divadelní komedie Poslední láska Petra Voka.

Od 1. července do 30. září se dačický zámek naplní desítkami historických oděvů. Výstava Tajemství zámeckých šaten bude k vidění v zámecké galerii a také na prohlídkové trase zámku. Představí nejen šaty, ale i boty, klobouky a další oděvní doplňky, včetně šněrovaček a spodního prádla. Mnohé oděvy ze soukromých i veřejných sbírek budou v rámci výstavy představeny veřejnosti vůbec poprvé.

Výjimečnou kulturní událostí bude 17. července na hradě Šternberk vystoupení světoznámých tanečníků Otty a Jiřího Bubeníčků spolu s dalšími sólisty evropských scén. Půjde o jediné letošní vystoupení tanečníků v České republice. Během večera bude mít evropskou premiéru balet Gentle Memories.