Janáčkova filharmonie Ostrava má nového ředitele

Ostrava - Novým ředitelem Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) bude od 1. září třicetiletý Jan Žemla. Ten od roku 2007 působí jako programový manažer - vedoucí oddělení koncertních činností a dramaturgie Filharmonie Brno. Jméno vítěze konkurzu dnes oznámili zástupci vedení města Ostravy, které je zřizovatelem filharmonie. Dosavadního ředitele filharmonie Petera Krajniaka odvolali městští radní loni v listopadu. Důvodem podle nich byly neuspokojivé ekonomické výsledky. To Krajniak odmítá. Filharmonii od té doby dočasně vede Jan Hališka, který ji řídil už dříve.

Žemla uvedl, že v JFO vidí velký potenciál a Ostravu si vybral, přestože ve stejné době zvítězil i ve výběrovém řízení na generálního manažera Pražské komorní filharmonie. „Janáčkova filharmonie vychází z hudebních tradic regionu a jako jediná nese jméno Leoše Janáčka a má obrovský umělecký potenciál. Měla by mít dvě ambice, obě reálné, a to být moravským orchestrem číslo jedna a zároveň janáčkovským orchestrem číslo jedna v rámci celé Evropy,“ řekl.

Žemla podotkl, že podle jeho zkušeností z Brna má ostravská filharmonie ideální počet členů managementu i orchestru. Chce ovšem zvýšit její ekonomické aktivity, protože její ekonomické možnosti nejsou dostatečně využity, dodal.

Komisi, která nového ředitele vybírala, vedl ostravský primátor Petr Kajnar. „Dalšími členy byli například dočasný zástupce ředitele JFO Jan Hališka, ředitel Pražského jara Roman Bělor nebo ředitel České filharmonie David Mareček,“ uvedla mluvčí města Andrea Vojkovská.

Žemla se narodil 6. srpna 1981. V roce 2009 získal na Masarykově univerzitě v Brně v oboru hudební věda titul magistra, nyní tam pokračuje v doktorském programu. Kromě působení u Filharmonie Brno je rovněž členem dramaturgické rady mezinárodního hudebního festivalu Janáček Brno či pedagogem Masarykovy univerzity v Brně.

Janáčkova filharmonie vznikla v roce 1954. Pravidelně vystupuje na prestižních tuzemských festivalech, jako jsou Pražské jaro, Janáčkův máj nebo Smetanova Litomyšl, a jezdí na turné po celém světě.