Hudebních festivalů přibývá, fanoušci ale šetří a pečlivě vybírají

Praha – Začátkem léta se u nás rozbíhá sezóna hudebních festivalů. V Česku jich během následujících dvou měsíců proběhne více než 120. Fanoušci ale začínají šetřit a pořadatelé mají finanční problémy. Letos už byl zrušen hudební festival Prague City, na Plzeňsku potkal stejný osud tradiční Czech Rock Block a po dvaceti letech končí i třinecká Noc plná hvězd.

Festivalů přibývá a postupně se stávají fenoménem každého okresního města, vzájemně si ale často konkurují. Fanoušci si tak začínají pečlivě vybírat, který festival navštíví, právě proto některé malé a předražené festivaly pomalu krachují. „Lidi už dneska nemůžou mít tolik peněz, aby objeli úplně všechno,“ konstatuje hudební publicista Karel Balčirák. 

Redaktor David Havlena vyrazil s rodinou Tremlových na festival do Spáleného Poříčí. I s malou Aničkou zaplatili manželé jen za vstupné 1 700 korun, dalších 1 300 ale utratí za jídlo, pití, suvenýry nebo parkovné. Dohromady se náklady vyšplhaly na tři tisíce, rodina proto začíná na festival šetřit několik týdnů dopředu. Na větších hudebních akcích jsou přitom náklady ještě vyšší.  

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)