Poslední film, který viděl Arnošt Lustig

Karlovy Vary - Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga se jmenuje debut Evy Lustigové, který byl v premiéře uveden v nesoutěžní sekci karlovarského festivalu. Nápad na dokument se prý zrodil právě na festivalu ve Varech, kde s otcem několikrát byla. „Byl to poslední film, který viděl,“ uvedla Lustigová.

Myšlenka na film Lustigovou napadla při návštěvě Varů v roce 2006. „Poháněla mě přítomnost. Chtěla jsem ho zachytit, jak jsem ho znala i neznala, a poznat ho jinak,“ vysvětlila.

Film pak spolu natáčeli v Praze velice pomalu. Odpovídal prý spontánně a otázky nechtěl znát napřed. V dokumentu vzpomíná na bezstarostné dětství přerušené nacistickou okupací, hrůzy pobytu v koncentračním táboře, na počátky své spisovatelské dráhy, pobyt v Izraeli a USA či na celoživotní přátelství s Otou Pavlem.

Lustigové autorský dokument není tradičně sestaveným portrétem slavného spisovatele, chronologicky přibližujícím jeho životní dráhu, ale spíše volně poskládaným snímkem o člověku s neutuchající láskou k životu takovému, jaký je. „Člověk je nesmrtelný tak dlouho, dokud vytrvá ve vzpomínce,“ říká Arnošt Lustig.

V dokumentu o něm hovoří například Václav Havel, Květa Fialová, Jiří Justic, Miloš Forman, Ivan Passer, Jiří Menzel, Josef Vinklář, Zdeněk Svěrák a Tomáš Töpfer. Kameramanem snímku byl Marek Jícha. Na plátně se však objeví se svým otcem i filmařka. Spolu s filmem vydala stejnojmennou knihu; DVD s filmem je její součástí.

Eva Lustigová se narodila v roce 1956 v Praze, v Československu žila s otcem, matkou Věrou a bratrem Josefem do okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Mládí prožila ve třech světadílech a už přes dvacet let pracuje ve Švýcarsku v oboru mezinárodního zdravotnictví a managementu. Loni vydala knihu povídek s podtitulem Soubor textů otce a dcery.