Menzel točí sukničkáře

Praha – O tom, jak není lehké dělat operu i všechno ostatní v životě, bude vyprávět příběh nového filmu Jiřího Menzela. Pod názvem Sukničkáři jej režisér a zároveň autor námětu a scénáře začal natáčet poslední červnový den. V hlavních rolích se představí Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba.

Film prý divákům odhalí svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. To vše podané s nadsázkou a humorem. „Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“ ptá se Jiří Menzel.

Opera ovšem není jen stylizovaná hra, ale tvoři ji obyčejní smrtelníci s běžnými starostmi a nešvary. Na ně se Menzelův snímek zaměří. Hlavními postavami přběhu o operním souboru na malém městě, který se rozhodne uvést Mozartova Dona Giovanniho, jsou operní režisér Vítek (Jan Hartl), učitelka Markéta (Libuše Šafránková) a operní pěvec Jakub (Martin Huba). V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková jako matka Markétky či Ivana Chýlková jako Markétčina dcer. Na plátně dostanou prostor i skuteční operní pěvci, například sopranistka Anna Klamo.

  • Kameraman Jaromír Šofr a režisér Jiří Menzel zdroj: Bontonfilm
  • Jiří Menzel při zkoušce k filmu Sukničkáři zdroj: Bontonfilm

První klapka filmu Sukničkáři padla 30. června, natáčení potrvá dva měsíce. Za kameru se postavil Menzelův dvorní kameraman Jaromír Šofr, hudbu ke snímku složil Aleš Březina. Premiéra je plánována na první polovinu roku 2013.