Váňa je opět na koni. Jede o život

Karlovy Vary - Po dvouleté přestávce se letos vrátily do oficiálního doprovodného programu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dostihy. A to s velkou slávou, protože kromě sportovních zážitků byl na závodišti ve Dvorech poprvé představen také videoklip k novému dokumentárnímu snímku o žokejovi Josefu Váňovi. Právě Váňa s prezidentem MFF Jiřím Bartoškou pak vítězi festivalového závodu předali cenu.

Přítomnost slavného žokeje, ohlášení herci i příjemné počasí přilákali na závodiště stovky lidí. Právě Váňovi patří zásluha, že jsou dostihy spojovány opět s filmovou přehlídkou. Nechyběl ani tým, který pracoval na filmu. I když jde o dokument, provází ho originální videoklip. Text napsal Michal Horáček, hudbu složila Lucie Šoralová a písničku nazpíval Michael Kocáb. „Sebral jsem odvahu a vydal se za Michalem Horáčkem, zda by písničku nenapsal. On řekl, že už ji má hotovou,“ uvedl producent Kryštof Šafer.

Dokument, který vznikl s přispěním České televize, ukazuje Váňu ve zcela jiné roli, než na jakou je zvyklá veřejnost. Ne jako vítěze závodů, ale jako člověka, který dostihovému sportu obětoval v podstatě celý život. Ukazuje stovky hodin, které předcházejí jeho usednutí do sedla před startem některého z dostihů.

Filmaři sledovali osminásobného vítěze Velké pardubické více než rok a mapovali skoro každý jeho krok. „Zpočátku mě to rozčilovalo, ale pak jsem si už zvykl a vůbec jsem je nevnímal. Že bych snad zpychnul z toho, že o mně bude film, to ale nehrozí,“ poznamenal Váňa. Film Váňa - Největší závod je život sám, jehož režisérem je Jakub Wagner, bude mít premiéru letos v září.

Bartoška, který rovněž žokejovi složil poklonu, si dostihy pochvaloval. Jak podotkl, dámy si na závodišti provětrají své klobouky a pánové utratí nějaké peníze při sázení. „Karlovarské závodiště je krásné a je dobře, že je znovu spojeno s filmovým festivalem,“ domnívá se Bartoška. Připomenul, že účinkoval hned v několika filmech, kde měl co do činění s koňmi. „Ale asi vždy hned poznali, že na nich sedí lempl,“ dodal sebekriticky.