Heydrich na dovolené - exkluzivní záběry na ČT

Praha – Česká televize dnes od 20:00 na ČT2 odvysílá poslední díl celoročního cyklu o Reinhardu Heydrichovi. V závěru dokumentárního projektu Konečné řešení vůbec poprvé zveřejní záběry, které dosud znala jen Heydrichova rodina.

Život i smrt zastupujícího říšského protektora ukázali tvůrci dokumentu ve 44 dílech. V závěrečném chtějí přiblížit i Heydrichovu druhou tvář – tu soukromou. Česká televize poprvé odvysílá záběry z jeho rodinného archivu.

Eduard Stehlík, historik Vojenského historického ústavu v Praze: „Nevzpomenu si, že bychom v našich dějinách měli příběh, který by měl všechny aspekty antické tragédie.“

„Uvidíme ho najednou, jak ho znali jeho bližní,“ upozornil dramaturg Tomáš Brzobohatý. Unikátní záběry Heydricha při sportování nebo na rodinné dovolené zapůjčil po dlouhém přemlouvání jeho syn Heider. Pohled bližních na Heydricha také poodhaluje kniha vzpomínek jeho ženy Liny. Česky vyšla nedávno pod názvem Můj život s Reinhardem.  

Poslední díl dokumentárního cyklu má podtitul „zisky a ztráty atentátu“. „Koho vlastně sprovodili parašutisté ze světa a z třetí říše?“ ptají se tvůrci. „Pomohli jen svému národu, nebo i celému světu? Ale nebylo to příliš Pyrrhovo vítězství? Vždyť v protektorátu byl rozmetán odboj, život se zalil strachem a konec války byl zatím hodně daleko. Ale co by pro naši zemi znamenalo, kdyby protektor přežil?“

Lenka Drmotová o posledním díle cyklu Heydrich - konečné řešení (zdroj: ČT24)

Dokumentární cyklus Heydrich - konečné řešení odvysíláním 44. dílu dnes večer na obrazovkách České televize končí. Diváci se k němu ale mohou kdykoli vrátit v archivu iVysílání.