Z 500 kilometrů filmu ukrojí digitalizace další kus

Karlovy Vary - Dalších patnáct filmů ze zlatého fondu české kinematografie by se mělo v příštím roce dočkat digitálně restaurovaných kopií. Přislíbili to zástupci ministerstva kultury na festivalu v Karlových Varech, z jehož iniciativy byly zatím zrestaurovány a uvedeny snímky dva - loni Marketa Lazarová a letos Hoří, má panenko.

Na vzniku digitálně restaurovené verze Formanova filmu se podílel Národní filmový archiv, jehož prostřednictvím spravuje stát část filmů vyrobených do roku 1993, karlovarský festival s přispěním ministerstva kultury a Nadace České bijáky.

„Tuto aktivitu soukromých subjektů vítáme, ale na digitalizaci ministerstvo dál finančně participuje. Je to jedna z cest, jimiž se může ubírat,“ uvedla ředitelka odboru médií a audiovize Helena Fraňková. „Národní filmový archiv nyní vytváří metodiku, na jejímž základě vznikne koncepce výběrového řízení na digitalizaci 15 filmů v příštím roce za finanční prostředky norských fondů,“ dodala.

Ministerstvo kultury zveřejnilo před dvěma roky plán první fáze digitalizace, podle něhož se mělo v následujících čtyřech letech dočkat kopie v digitální formě dvě stě snímků, a to od těch prvních Jana Kříženeckého ještě z konce 19. století až po začátek 90. let 20. století. Ovšem z pěti set kilometrů filmového pásu je zatím digitalizovaný jen zlomek - už zmíněné dva filmy Františka Vláčila a Miloše Formana, navíc jen díky sponzorům. „Pomocí Nadace České bijáky bychom rádi v příštích letech každý ročník představili jeden ze skvostů české kinematografie,“ chce podle uměleckého ředitele Karla Ocha festival v započaté tradici pokračovat.

Financování digitalizace zlatého fondu chtějí poslanci řešit i v novém zákoně o audiovizi, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce poslanec a předseda mediálního výboru Václav Mencl (ODS). „Úvaha je, že by se v první etapě digitalizovalo 200 filmů, to je asi 500 milionů korun. Na to ale finanční prostředky v současné době ani ve střednědobém výhledu nejsou. S tím si chceme také poradit,“ přislíbil. Dlouho očekávaný zákon, který počátkem roku prošel vládou, po projednání ve sněmovně nejpozději v září odejde do Senátu a platit by měl od ledna příštího roku.

Konec symbolické koruny?

Kromě dobré zprávy pro digitalizaci filmů oznámilo ve Varech ministerstvo kultury také, že už má na účtu 50 milionů korun, které na podporu kinematografie uvolnilo jako mimořádnou účelovou dotaci ministerstvo financí. Rada Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie právě stanovila pravidla pro její čerpání.

Marek Štětina o digitalizaci filmů (zdroj: ČT24)

Celkem tak fond letos rozdělí 130 milionů, tedy zhruba polovinu částky, kterou měl k dispozici loni. „Rada fondu o tom rozhodne na mimořádném zasedání 19. července,“ sdělila její mluvčí Tereza Czesany Dvořáková. Fond dosud kvůli nedostatku peněz uděloval producentům celovečerních hraných filmů v krizovém režimu jen symbolickou jednu korunu. Nyní mohou požádat o její navýšení.