Eva Zaoralová žila a žije (s) filmem

Karlovy Vary - Eva Zaoralová stojí v čele karlovarského festivalu společně s Jiřím Bartoškou od roku 1994. V příštím roce bude v týmu připravujícím jeho další ročník už podvacáté. K jejím blížícím se osmdesátinám jí festival daruje 5. července projekci jejího oblíbeného filmu - Felliniho Silnice. Krom toho Zaoralová představila na festivalu i dárek, který dala sama sobě - knihu svých pamětí.

Knihu Život s filmem sepsala s filmovou publicistkou Alenou Prokopovou, která se mimo jiné v uplynulých 18 letech na festivalu podílela jako externí spolupracovnice programového oddělení.

„Eva sice vyniká skvělou pamětí a zajímavým životem, ale myšlenku na sepsání své autobiografie odvrhovala, protože usoudila, že by taková kniha nikoho nezajímala. Zatímco usilovně pracovala na překladu biografie Fellini, život a filmy, kterou napsal Tullio Kezich, polevila v ostražitosti, takže jsem ji navrtala do 'autobiografického' knižního rozhovoru,“ prozradila o vzniku titulu Prokopová.

Eva Zaoralová o knize: Je o tom, jak jsem vyrůstala, v jakém prostředí jsem vyrůstala, co jsem studovala, protože moje štace vedoucí k filmu byly několikeré.

Nápad postupovat chronologicky se prý v případě knížky s Evou Zaoralovou sám nabízel, stejně jako jednotlivé tematické části. Knížka začíná rodinnou anamnézou a končí oddílem o festivalu. Vyprávěním procházejí velcí režiséři i kolegové z redakcí. Nechybějí pasáže o tom, jakého uznání dosahovala česká kinematografie ve světě, co se dělo v zákulisí a jak se změnil její život po roce 1989. Publikaci doplňují fotografie a podrobná bibliografie.

Autobiografii Zaoralové pokřtil prezident fetivalu Jiří Bartoška. „Knížka je o tom, jaká Eva byla. Chtěl bych jí poděkovat za to, jaká je,“ prohlásil. Osobně zatím nemá potřebu vydávat podobnou knihu pamětí. „Tady je vidět, že jsme něco s celým týmem, kdy například Kryštof Mucha, který je dnes výkonným ředitelem, tady začínal jako brigádník, dovedli do určité úrovně. Proč o tom psát knížku,“ namítá.

Eva Zaoralová je členkou prezidia České filmové a televizní akademie a členkou Evropské filmové akademie. Zasedala v porotách mnoha mezinárodních filmových festivalů (Benátky, Berlín, Cannes, Mannheim, Wiesbaden, Antalya). Jako novinářka působí v Mezinárodní federaci filmového tisku (FIPRESCI). V roce 2002 jí francouzská vláda udělila vyznamenání Rytíř Řádu umění a literatury. V témže roce obdržela medaili českého ministerstva kultury Za zásluhy o kulturu. Získala také od MFF v Cannes plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost. Na karlovarském festivalu byla mnoho let uměleckou ředitelkou, před dvěma lety ji v této funkci nahradil Karel Och. Zaoralová se ale dál na přípravách přehlídky podílí jako umělecká poradkyně.