Docu Talents: Dokumenty, které nás čekají a snad neminou

Karlovy Vary - Svou troškou do karlovarského festivalu přispěla i jiná filmová přehlídka - Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, který představil devět projektů, jež budou mít v následujícím roce premiéru. V prezentaci Docu Talents se objevil i chystaný snímek Olgy Špátové, který po dvaceti letech navazuje na projekt jejího otce, Jana Špáty, Největší přání.

Podle ředitele jihlavského festivalu se letos do prezentace Docu Talents, která se koná už poosmé, přihlásil největší počet filmů. Tři z devíti vybraných jsou české, další dva mají české koproducenty Radima Procházku a Filipa Remundu.

„Většina tvůrců, které jsme prezentovali, jsou spíš mladší generace, byť přijel třeba i významný ruský režisér Vitalij Manský. Prezentuje se tématy částečně velmi politickými,“ zhodnotil letošní prezentaci ředitel festivalu Marek Hovorka. Například Manský přivezl dokumentární road movie o cestě podél plynovodu vedoucího z Ruska i přes Českou republiku. „Zkoumá plyn, který je mocenským nástrojem, ale zároveň podává obraz současného Ruska,“ doplnil k dokumentu Hovorka.

Z zahraničních tvůrců upozornil ještě na snímek slovenské režisérky Zuzany Piussi Křehká identita. „Zkoumá, co je pro Slováky vlastně identita. Myslím, že to bude velmi pozoruhodný film,“ odhaduje Hovorka.

Z tuzemských zástupců zmínil projekt režisérské dvojice Lukáš Kokeš a Klára Tasovská. „Připravují film o Podněstří, což je samozvaná republika těsně za hranicemi EU, mezi Ukrajinou a Moldavskem. Podnikli zajímavou výpravu do této existující, ale vlastně neexistující republiky.“

Slibným projektem je i snímek, kterým Olga Špátová navazuje na tvorbu svého otce Jana Špáty, klasika českého dokumentárního filmu. Mezi jeho nejslavnější počiny patří Největší přání z roku 1964 a druhý díl z roku 1989, jejichž tématem jsou hodnoty mladých lidí v různých sociálních prostředích. Otázku, jaké je tvoje největší přání, Špáta pokládal podruhé v době, kdy bylo jeho dceři Olze pět let.

Ta se nyní k projektu vrátila. „Brala jsem to skoro jako povinnost, abych dvacet let po něm na tuto jeho krásnou inspiraci navázala,“ vysvětlila dokumentaristka. Podle ní zůstávají základní hodnoty mladých lidí stejné, změnily se možnosti a kulisy, ve kterých žijí. „Poznala jsem například, jak je moje generace zmatená, má plno možností, a přesto neví, kam jít. Také jsem zjistila, jak se mění role muže a ženy. Jak holky okolo dvaceti let touží po úspěchu a kariéře, zatímco kluci po věčné a věrné lásce,“ podělila se o postřehy, které z dokumentu vyplývají. Premiéru by měl mít 19. září - o měsíc později by Špáta oslavil osmdesátiny.

Rozhovor s Markem Hovorkou (zdroj: ČT24)

Karlovarský festival promítá dokumenty v soutěžní i nesoutěžní sekci. V té první má Česko letos dva zástupce - netradiční dokument o fotbale Dva nula a časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír. Marek Hovorka z festivalového programu doporučuje zajít na dánského Velvyslance: „Režisér Mads Brügger si na černém trhu koupil diplomatický pas a předstírá v jedné z afrických zemí, že tam buduje svůj konzulát. Je to velmi zajímavá zpráva o tom, jak politika v dnešní Africe funguje, a zároveň velmi napínavý film.“

Vydáno pod