V létě sezona nekončí. Divadlo láká pod širé nebe

Praha - Divadla o prázdninách lákají na venkovní představení. Zatímco kamenné scény se uzavřely, těm letním začala sezona. Mezi oblíbené kulisy patří hrady, zámky, ale také přírodní amfiteátry. Hraje se třeba na brněnském Špilberku, Pražském hradě, Vyšehradě a také v pískovcových skalách.

Snad nejvýraznější letní divadelní události jsou Letní shakespearovské slavnosti. Do 7. září se budou konat v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Zvolenu a poprvé i v Plzni. Českou premiéru v areálu Nejvyššího purkrabství bude mít koncem července slovenská inscenace dramatu Richard III. s Robertem Rothem v úloze krutého Richarda, vévody z Glostru. V české inscenaci postavu ztělesnil Jiří Langmajer.

Českou premiéru na shakespearovských slavnostech bude mít v Brně 20. července ještě komedie Dvaja páni z Verony, zábavná hra o hledání lásky s Martinem Zounarem a Zuzanou Norisovou v režii Petera Mankoveckého. A jak už obsazení napovídá, z jeviště znovu zazní čeština a slovenština zároveň.

S větším šapitó to bude vzdušnější

Netradiční cirkusové šapitó na Letné v Praze otevřel již na začátku června soubor Cirk La Putyka ve spolupráci s partnerským festivalem Letní Letná. Během léta divadelníci uvádí v projektu nazvaném ChapiteauX všechny inscenace vzniklé za tři a půl roku historie souboru.

Speciálně pro ChapiteauX bylo dovezeno unikátní šapitó s kapacitou pro 500 diváků, které pochází z Mezinárodního novocirkusového festivalu Winterfest pořádaného každoročně v Salzburgu. „Umožňuje nám oproti rozměrům jeviště o dva tři metry na každou stranu větší prostor, takže to bude vzdušnější,“ zve diváky principál Rostislav Novák. Projekt ChapiteauX nabízí prvky vzdušné akrobacie, pády, klaunské skopičiny i tanec.

Desítky představení uvede do 9. září také divadelní festival Metropolitní léto hereckých osobností, jehož 9. ročník probíhá na pražském Vyšehradě. Pořádající Studio Dva pro tuto scénu připravilo české premiéry komedií Ženy přežijí! a Kutloch aneb I muži mají své dny.

Podle producenta Michala Hrubého je společným jmenovatelem téměř všech představení odvěký střet mužského a ženského světa v různých podobách. Představení by něměla být ohrožena ani deštěm. „Máme mikroporty, herci jsou mírně přizvučeni, takže diváci slyší a baví se. Atmosféra je velmi pěkná,“ říká Hrubý.

V nouzi poznáš přítele v areálu Plaského kláštera

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem poprvé v pětileté historii přichází s programem vytvořeným i mimo klasické večerní představení. Každý den od 7. do 19. července tak mohou lidé přijít do zahrady Měšťanské besedy za divadlem, hudbou, zpěvem, tancem i výtvarnými činnostmi. Festival se snaží nabídnout svůj program a oživit kulturu i mimo hranice města Plzně. Letos bude uvedena dnes večer, 5. července od 20:30 hodin, inscenace V nouzi poznáš přítele přímo v areálu Plaského kláštera.

Diváky lákají opravdu netradiční prostory. Lesní divadlo ve Sloupu v Čechách na Českolipsku částečně zasazené do pískovcové skály prošlo rozsáhlou stavební úpravou na konci 50. let minulého století, brzy poté ale upadlo v zapomnění a chátralo. Obnovy se dočkalo v roce 2004 a rychle se stalo oblíbeným místem pro pořádání divadelních představení.

O letních prázdninách se zde podeváté odehrává oblíbené Kulturní léto. Každoročně na divadelní představení s neopakovatelnou atmosférou zavítá několik tisíc diváků. Na programu jsou letos zejména pohádky, ale scéna nabídne také hry pro dospělé.

Reportáž Pavly Sedliské a Ivy Němcové (zdroj: ČT24)