Vary, den sedmý: Konec v dohlednu, na obzoru hvězda

Karlovy Vary - Do vyhlášení vítězů ještě dva dny zbývají, ale snímky ucházející se o Křišťálový glóbus už si všechny dneškem konče své projekce odbyly. První festivalové uvedení žádného z nich tedy nestihla americká herečka Susan Sarandonová, která dnes do Varů přijela ozdobit konec festivalu, z něhož si jeden glóbus také odnese.

Porotci už znají všechny filmy, které mají letos šanci získat Křišťálový glóbus. Projekce hlavní soutěže uzavřel řecký Chlapec pojídající ptačí zob. Film o třech dnech v životě athénského mladíka, který je bez práce, bez přítelkyně a nemá co jíst, natočil debutující režisér Ektoras Lygizos. Jako předposlední soutěžní snímek bylo promítáno španělsko-francouzské drama Ukamenování svatého Štěpána o osamělém starém muži, který se zavírá doma, protože se nedokáže vyrovnat se smrtí matky a jedné z dcer.

Snímek, který natočil Katalánec Pere Vilà i Barceló, přivezl do Varů producent Luis Miňarro, jenž mimochodem na festivalu před dvěma lety uváděl vítěznou Moskytiéru. „Španělské politiky dneska víc zajímá fotbal než kultura,“ posteskl si. Kopané se ovšem nevyhnul dneska ani ve Varech, kde se hrál charitativní fotbalový zápas mezi týmem Real Top Praha a výběrem Karlovarska. Za kulatým nesmyslem se pro dobrou věc honili třeba Jiří Mádl nebo Ivan Trojan.

Exhibice týmu Real Top Praha (zdroj: ČT24)

Poslední projekce nabídla i soutěž Na východ od Západu. Na programu byli maďarští Drazí zrazení přátelé, kteří na festival nejprve přijet měli, pak kvůli problémům s financováním neměli a nakonec dorazili. Jejich tématem je – podobně jako jiného snímku této sekce Zkouška – maďarská tajná policie v době totality. Druhý filmový příspěvek zastupoval lotyšskou kinematografii, natočil ho ovšem Armén Aik Karapetian. Hlavní hrdina Lidí na okraji žije na bezútěšné periférii, ale po té, co potká dívku z vyšší společnosti, rozhodne se svou situaci změnit.

Ze soutěžních dokumentů se dnes promítal Soukromý vesmír, časosběrný projekt Heleny Třeštíkové zachycující život jedné rodiny po dobu bezmála 40 let. V nesoutěžní části byl na programu dokument Věra 68, jehož přijela uvést režisérka Olga Sommerová i protagonistka snímku, gymnastka Věra Čáslavská. Ke čtvrtečním hostům patřila i mladá herečka Kara Haywardová. Ve Varech představí film Moonrise Kingdom, který byl její první velkou hereckou příležitostí a který se objevil v programu Cannes.

Hlavní pozornost byla ale upřena na druhou z hlavních hvězd festivalu – americkou herečku Susan Sarandonovou.

Susan Sarandonová na 47. MFF Karlovy Vary
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Možná, že se některý z filmů uváděných na 47. MFF KV stane předlohou příštího ročníku soutěže Jameson Done in 60 Seconds. Úkolem jejích účastníků je převyprávět svůj oblíbený snímek v minutovém videu. Vítězové českého kola se dnes vyhlašovali ve Varech. Zvítězil Vřískot od Petra Černého.

A ještě jedno vítězství bylo dnes vyhlášeno: od začátku června mohli filmoví fanoušci hlasovat o nejhezčí plakát z hlavní soutěže a ze soutěže Na východ od Západu. Z třiadvacítky kandidátů se hlasujícím nejvíc zamlouval ten lákající na iránskou jemně ironickou detektivku Poslední krok.

Nejlepší plakát 47. MFF KV: Poslední krok (režie: Ali Mosaffa)
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Závěrem dva různé pohledy na Vary. Jeden festivalový očima Marka Ebena, druhý Petra Viziny netýkající se překvapivě filmu, o němž je teď v tomto městě hlavně řeč: