Muzikál o Gastonovi: Studio Kamarád a hnutí Dogma 95

Karlovy Vary - Měl všechno. Slávu, samice i smaženou stravu. Dokud nepřišla povodeň. Dramaticky uvádějí příběh lachtana Gastona tvůrci filmového muzikálu, který chtějí natočit právě o tomto zvířecím hrdinovi, jenž při velkých povodních před deseti lety uplaval z pražské zoo. Finance na něj se rozhodli získat neovyklým způsobem - vyhlášením sbírky.

Gastonovo putování bylo sledovanou událostí, i když happy end se nekonal. Lachtan nejenže nedoplul do moře, ale dokonce svou pouť nepřežil. Celovečerní muzikál o jeho příběhu má být natáčen v plenéru a herci v něm ztvární role zvířat. Kdo by se mohl ve snímku objevit, prozatím není jasné. Režisér Martin Dušek poznamenal, že by se ovšem měl podobat lachtanům.

Podílet se na natáčení mohou i ti, kteří na vznik filmu přispějí. „Všem zúčastněným nabízíme skutečný, smluvně zajištěný podíl na filmu. Příspěvek přinese podle jeho výše právo mluvit do přípravy filmu, účastnit se demoscén a objevit se osobně ve filmu nebo své jméno vidět v titulcích,“ přislíbil producent Jiří Konečný.

Odhaduje, že veřejné příspěvky by mohly dosáhnout přibližně 100 tisíc korun. Využity budou na vývoj projektu, tedy balíček s materiály pro oslovení možných sponzorů. Celkové náklady na něj mají být 400 tisíc až 800 tisíc korun. Případní zájemci mohou do sbírky přispět obnosem od 200 korun výše.

Mohou tak dopomoci k realizaci „velkolepého příběhu o hledání identity a autenticity odehrávající se ve světě lachtanů“. Film režiséra Martina Duška (natočil dokument Poustevna, das ist Paradies!) bude prý pro celou rodinu a „kombinuje to nejlepší ze Studia Kamarád a hnutí Dogma“. A navíc, samozřejmě, je podle skutečné události. 

Forma financování filmu, kterou tvůrci zvolili, zatím nebyla v Česku použita. Peníze podle Duška nepřijdou nazmar, i kdyby se nakonec na muzikál nepodařilo prostředky získat. Konečné náklady na natočení filmu odhaduje na 40 milionů korun. Celý proces přípravy projektu, který má skončit v příštím roce, bude zaznamenáván a vznikne z něho dokument Gastonova plavba.

Gastonovým příběhem se v minulosti inspirovala i Ester Kočičková s Lubomírem Nohavicou. Na svém Druhém albu z roku 2003 mu věnovala Bonus pro pražskou zoologickou zahradu.