Zemřel výtvarník okouzlený jazykem Dalibor Chatrný

Brno - V hospici v Rajhradě u Brna zemřel ve čtvrtek v 86 letech umělec Dalibor Chatrný. Grafik a výtvarník, jehož tvorba je spjatá s Brnem, učil na několika vysokých školách a byl vyznamenán mimo jiné i Cenou Ministerstva kultury ČR. O jeho smrti informovali členové Rady pro kulturu a umění Masarykovy univerzity.

Chatrný byl podle odborníků umělec evropského formátu. „Vstupoval na výtvarnou scénu v polovině minulého století jako excelentní grafik, od šedesátých let rozvíjel svou osobitou cestu ke konstruktivnímu a konceptuálnímu projevu,“ popsali jeho tvorbu Radek Horáček a Jiří Zahrádka z Masarykovy univerzity.

Chatrného tvorba je spjatá s Domem umění města Brna i s Masarykovou univerzitou, kde jsou jeho díla trvale vystavená. Zastoupena jsou také ve sbírkách předních českých galerií a v galeriích a muzeích umění v zahraničí. Byl také držitelem ceny Umělec má cenu, kterou mladší umělci oceňují starší generace.

Chatrný rád pracoval s textem a jeho vizualizací. Již od šedesátých let jako výtvarník experimentoval se slovy. „Je to okouzlení jazykem,“ přiznával. Zpracoval třeba díla Jana Amose Komenského nebo Karla Hynka Máchy.

Letos měl Chatrný zdravotní potíže, které vyústily v jeho pobyt v hospici v Rajhradě. Přesné datum posledního rozloučení s umělcem není zatím známo, zřejmě se ale bude konat počátkem týdne od 16. července. Obřad bude veřejný.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Více informací na stránkách o díle Dalibora Chatrného. Nebo sledujte video Muzea umění Olomouc o letošní retrospektivní výstavě nazvané Tak, teď, tu.

Vydáno pod