James Bond by obstál před módní policií

Londýn - U příležitosti 50. výročí uvedení první bondovky Dr. No do kin otevřeli v Londýně výstavu, která na agenta 007 nahlíží nezvyklým způsobem - jako na určovatele módních trendů.

„Myslím, že to je aspekt (Bonda), který je někdy přehlížený. Ukazujeme zde, jaký vliv měl po desetiletí Bondův styl a design jeho filmů,“ uvedl organizátor výstavy Designing 007: Fifty Years of Bond Style Neil McConnon. „Myslím, že filmy vždy předbíhaly svou dobu,“ dodal.

Na výstavě si tak návštěvníci mohou prohlédnout obleky, v nichž se představitelé Jamese Bonda po 50 let objevovali na filmových plátnech. Nechybí ani róby agentových společnic či upnuté oděvy jeho protivníků. Na výstavě jsou také k vidění bílé bikiny, které měla na sobě herečka Ursula Andressová v legendární scéně v Dr. No.

Ledový palác z bondovky Dnes neumírej (2002)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan

Kromě oblečení z filmů si mohou návštěvníci prohlédnout i další vybavení spojované s agentem 007. K vidění je například nejznámější Bondovo auto Aston Martin DB5 či poslední existující exemplář zlaté pistole padoucha Franciska Scaramangy z filmu Muž se zlatou zbraní.

Na přípravě výstavy, která potrvá do 5. září, se podíleli i producenti bondovských filmů. Podobnými akcemi chtějí posílit zájem o nový snímek Skyfall, 23. film s agentem 007, který přijde do amerických kin na přelomu října a listopadu.

Smoking Jamese Bonda (Pierce Brosnan ve filmu Zlaté oko, 1995)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan
Scaramangova pistole z filmu Muž se zlatou zbraní (1974)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan
Modely auta Lotus Esprit z bondovky Špion, který mě miloval (1977)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan
Zlaté tělo Jill Mastersonové (Shirley Eatonové) z bondovky Goldfinger (1964)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan
Zleva: bikiny Halle Berryové (Dnes neumírej, 2002) a Ursuly Andressové (Dr. No, 1962), plavky Daniela Craiga (Casino Royale. 2006) a šortky Seana Conneryho (Thunderball, 1965)
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan