Sarandonová: Nejtěžší na herectví je umět si zabalit

Karlovy Vary - „Současný Hollywood nemá velkou představivost. Dělá vlastně tři kategorie filmů. Stane se nejspíš to, co se už stalo v hudební branži, že se spousta snímků dostane přímo na internet a lidé se na ně budou dívat doma spíš než v kině,“ odhaduje Susan Sarandonová. Americká herečka je hostem festivalu v Karlových Varech.

„Tohle je takový vřelý festival,“ prohlásila o karlovarské přehlídce. „Nerada jezdím do Cannes, to je jako být v zábavním parku, kde jsem jedna z atrakcí. Příliš šílené. Mám ale ráda třeba Benátky.“

Ve Varech uvede mimo soutěž novou komedii bratří Duplassových Jeff, který žije s mámou, v níž hraje matku třicetiletého syna, jenž si užívá pohodlí mamahotelu. Na závěrečném večeru festivalu pak - podobně jako její kolegyně Helen Mirrenová při zahájení - převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Octne se prý ve společnosti ostatních ocenění v koupelně pro hosty v jejím newyorském bytě, které prý její děti říkají „slavná koupelna“.

Prozradila také, že dcera o ní nemluvila jako o herečce, ale dlouho prý tvrdila, že pracuje v karavanu. V něm Sarandonová strávila nepočítaně natáčecích dní, ve filmové branži se totiž pohybuje přes čtyřicet let. Do její filmografie patří třeba snímky Thelma a Louise, Čarodějky z Eastwicku a samozřejmě drama Mrtvý muž přichází, za něhož získala Oscara, přesto, že ji prý víc baví hrát záporné postavy než jeptišky, kterou si právě v dramatu Tima Robbinsona z roku 1995 zahrála.

Susan Sarandonová v komedii Jeff, který žije s mámou
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

„Udělala jsem všechno špatně, takže se nedá vysvětlit, proč ještě pořád hraju,“ poznamenala sebeironicky Sarandonová. „Hrála jsem ve filmech, kde mi lidé říkali, že bych neměla, pak jsem dlouhá léta rodila děti, politicky jsem vystupovala a pořád jsem tady. Myslím si, že člověk se musí držet svého srdce, vybírám si role, protože mě zajímají, pracuji s řadou nových režisérů, často nejsou zas tak dobří, ale člověk to musí zkusit, jinak se to nedoví.“

Jen v letošním a příštím roce by mělo mít premiéru šest snímků, v nichž účinkuje. S debutujícím režisérem Jakem Schreierem natočila sci-fi snímek Robot a Frank, v němž hraje knihovnici. Na plátně se objeví po boku Richarda Gera v dramatu Arbitráž a ve filmu Snitch s hrdinou akčních filmů Dwaynem Douglasem Johnsonem, což je rozhodně zajímavé herecké spojení.

„Nerada opakuju své dny, mám pak pocit, že jsem je promarnila. A nerada opakuju své role,“ vysvětila Sarandonová. "Například po filmu Děvčátko mi nabízeli role prostitutek, po snímku Mrtvý muž přichází zase role jeptišek, ale já jsem odmítla."

TK s herečkou Susan Sarandonovou (zdroj: ČT24)

„Stále mě těší dělat filmy,“ přiznává a nezůstává jen u herecké profese. Věnuje se také produkci. „Pocházím z velké chaotické rodiny, jsem nejstarší z devíti dětí, takže mi přijde zcela samozřejmé žít v chaosu,“ podotkla ke své producentské zkušenosti. Nevylučuje ani, že si vyzkouší režírovat. Víc než hraný film ji ale láká dokument.

S hraním ovšem přestat nehodlá. A i když žádný univerzální recept na herecký úspěch nezná, jednu radu přece jen má: „Když je člověk hercem, tak se musí zabývat tím, co je na něm zvláštního. Musí mít sebejistotu, umět předstírat, není to zas tak komplikované, to dokáže každý. Ale co je na herectví nejtěžší, je naučit se umět si zabalit, protože jezdíte pořád sem a tam, a přežít v tomhle byznysu, který vás nepovzbuzuje k tomu, abyste zestárli nebo ztloustli. Vše ostatní není tak těžké.“