Mezi prvními oceněnými ve Varech jsou i Poupata

Karlovy Vary - Hlavní ceny se budou na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech teprve udělovat, nestatutární poroty ale svá ocenění již rozdaly. Jedno obdržel také film Zdeňka Jiráského Poupata, který vznikl s přispěním České televize. Všechny ceny se budou předávat večer při slavnostním zakončení festivalu, které bude od 20:00 přenášet také ČT1.

Íránský soutěžní film Poslední krok zaujal filmové kritiky z mezinárodní federace FIPRESCI a za zneklidňující pohrávání s pamětí, výrazné herecké výkony a svěží náhled na íránský film mu udělili svou cenu.

Ocenění od Ekumenické poroty patří kanadskému Kamionu. „Porotu zaujalo především to, s jakou citlivostí a přitom zručnou hloubkou vyprávěl režisér Rafaël Ouellet příběh otce a jeho dvou synů, jak se z beznadějné situace rodí pomalu společná naděje. Příběh je velmi senzitivně natočen a nepateticky vypráví o tom, že začínat znovu je možné,“ uvedl k vítěznému snímku předseda Ekumenické poroty Michael Otřísal. Zvláštním uznáním stejná porota ocenila portugalsko-finský filozofický western Na slaměné cestě, který podle ní vykresluje život jako nepředvídatelné, nekonečné hledání.

Michael Otřísal o výběru Ekumenické poroty (zdroj: ČT24)

Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří vybírala nejlepší film ze soutěžní sekce Na východ od Západu a svou cenu FEDEORA přiřkla českým Poupatům, za citlivý, humorný a nelítostný portrét dysfunkční a strádající rodiny, která se snaží přežít v poněkud bezcitné společnosti.

Cena NETPAC, sítě provozovatelů asijských kin, za nejlepší asijský film, patří turecko-řecké koprodukci Za kopcem, za neúprosné vykreslení identity a přináležitosti prostřednictvím znepokojivého rodinného dramatu a za vytříbenou kameru a úsporný, ale přitom hrozivě působící zvuk.

Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v sekci Na východ od Západu si odváží italské politické drama Román o jednom masakru. Porota doufá, že toto ocenění snímků pomůže k uvedení v dalších zemích.