451 stupňů Fahrenheita nespálí všechno

Nemusíte pálit knihy, abyste zničili kulturu. Stačí přesvědčit lidi, aby je nečetli, zní slavný výrok nedávno zesnulého spisovatele Raye Bradburyho, autora sci-fi románu 451 stupňů Fahrenheita. V roce 1966 natočil francouzský režisér François Truffaut stejnojmennou filmovou adaptaci. Britský snímek uvede dnes ČT2 od 21:05 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Adaptaci románu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita o společnosti, kde pro knihy není místo, nemohl režírovat nikdo povolanější než François Truffaut, který měl knihy rád skoro stejně jako filmy.

Film 451 stupňů Fahrenheita divákovi ukazuje totalitní konzumní společnost budoucnosti, v níž panují přísná pravidla. Každý člověk, který projeví odklon od skupinového myšlení a tato pravidla poruší, je zavržen. V tomto zřízení je zakázano číst literaturu a hasiči, kteří kdysi likvidovali požáry, pálí knihy.

Ukázka z filmu 451 stupňů Fahrenheita (zdroj: ČT24)

Guy Montag patří mezi řadové hasiče a vzorně si plní svoje povinnosti. Jednoho dne se však ze zvědavosti rozhodne schovat si a přečíst knihu, kterou měl spálit. Po udání vlastní manželkou se jeho role obrací a stává se štvancem.

Hrdinu filmu ztvárnil rakouský herec Oskar Werner, s nímž Truffaut spolupracoval již při realizaci svého předchozího snímku Jules a Jim (1962), v dvojroli jeho manželky a dívky Clarisse vystupuje známá anglická herečka Julie Christie. Na působivosti snímku se podílí také nádherná kamera budoucího uznávaného režiséra Nicolase Roega a hudba Bernarda Herrmanna.

Vydáno pod