Karty osudu k nahlédnutí

Jesenice - Do říše tajemna, smrti, falše, žárlivosti, ale i naděje, lásky a nenadálé radosti, do světa velkých pánů, milenek, vojáků a vdov zavede návštěvníky výstava „Karty osudu – Z historie vykládacích karet“ ve Vlastivědném muzeu v Jesenici u Rakovníka. Ojedinělá expozice je otevřená od 13. července do 23. září.

„Výstava nás zavede do tajemné oblasti magie a věštění budoucnosti, kterou představují právě vykládací karty. Pozoruhodné jsou třeba karty nesoucí jméno nejslavnější francouzské vědmy Mademoiselle Lenormand, ale i karty lidového vykladačství a také díla naprosto svébytná, které se zaškatulkování brání,“ říká Petr Bílý, předseda Clubu sběratelů hracích karet.

K největším raritám výstavy patří ručně malované originály vykládacích karet od Emy Destinnové, které jsou v Jesenici vystaveny úplně poprvé. Světoznámá operní pěvkyně je vytvořila patrně v krušných letech 1916-1918, kdy jí coby údajné špiónce rakouská policie nařídila domácí vězení. Překvapením bude určitě i ukázka různých variant astrologických vykládacích karet Giovanniho Babtisty Seniho, osobního astrologa Albrechta z Vajdštejna.

Výstava zahrnující přes 100 vybraných exponátů se zaměřuje zejména na karty českého původu. Ty reprezentují hry z dílen Antonína Bernáška a Filipa Fischla v Praze, Josefa Landfrase z Jindřichova Hradce nebo bratrů Willnerových z Teplic. Nechybějí ani unikátní návrhy tarotových karet A. R. Svobody z roku 1947, které se po změně poměrů už nestihly dočkat vydání. Expozici doplňuje také zajímavá informace o vývoji českých tarotových karet. 

„Návštěvníci se mohou projít časem 200 let nazpátek a sledovat vývoj vykládacích karet od pouťových planetek z 19. století až k dílům současných autorů, jako jsou třeba Iva Hüttnerová nebo Inka Delevová,“ říká Petr Bílý, znalec karetní historie a aktivní sběratel. Jeho sbírka čítající přes 3 000 balíčků hracích i vykládacích karet patří dnes k největším kolekcím u nás i v Evropě. 

V červenci a v srpnu je výstava otevřena od úterý do pátku od 8:30 do 15:30, v sobotu a v neděli od 9:00 do 17:00. V září je v uvedených hodinách otevřeno v úterý, ve čtvrtek, v pátek a o víkendech. Vstupné je 30 Kč pro dospělé a 15 Kč pro děti.