Ruští mladí a neklidní budou fandit divadlu

Plzeň - "Otmorozki se říká mladým lidem, kteří se narodili v době kolapsu Sovětského svazu, vyrostli v bezzákonných, kriminálních devadesátých letech a dnes vyšli do ulic bojovat za spravedlnost. Poprvé se setkávají s láskou, zradou, smrtí," vysvětlila název jednoho z nejzajímavějších představení 20. ročníku festivalu Divadlo Kamila Černá z dramaturgické rady přehlídky. Inscenace moskevského Sedmého studia se kromě Plzně bude hrát také v Praze.

"Podobně jako loni inscenace Divadla Jevgenije Vachtangova budou Otmorozki z důvodu velké finanční a produkční náročnosti uvedeny před festivalem 12. září v pražském divadle Hybernia,„ potvrdil Jan Burian, ředitel festivalu Divadlo. Hru Otmorozki společně napsali Kirill Serebrennikov a ruský spisovatel Zachar Prilepin na motivy Prilepinova díla. Hrdiny jsou mladí lidé, kteří demonstrují v ulicích za spravedlnost. “Jde o skutečné současné divadlo – aktuální téma, skvěle a s velkým nasazením zahrané, o čemž svědčí i nejprestižnější ruské ocenění," doplnila Kamila Černá.

Budapešťské Divadlo J. Katony přiveze do Plzně Čechovova Ivanova, kterého režisér Tamás Ascher inscenuje jako precizně vedenou choreografii silných citů a vášní. Po dlouhé době uvidí plzeňští diváci soubor z Belgie – antverpský Toneelhuis. Režisér Guy Cassiers v monodramatu Sunken Red objevuje nové cesty divadla v kombinaci několika druhů speciálních projekcí. „Scénář vznikl podle slavného holandského románu Jeroena Brouwerse, v němž hlavní hrdina vzpomíná, jak ho v dětství za války s matkou internovali v japonském zajateckém táboře,“ prozradila Kamila Černá.

Adaptaci filmu Ingmara Bergmana Šepoty a výkřiky si do svého repertoáru vybralo Maďarské divadlo z rumunské Kluže. Pojetí režiséra Andreie Serbana – v němž mimochodem vystupuje i Bergman režírující svůj snímek – dopomohlo hře k ceně pro rumunskou inscenaci roku. Zajímavé srovnání s domácí tvorbou pak nabídne bratislavské Divadlo Aréna s inscenací hry Martina Čičváka Kukura v režii Rastislava Balleka. Oproti inscenaci uváděné v pražském Činoherním klubu zde nehraje titulní roli sám Juraj Kukura, ale hned čtyři jiní herci. „Skandální výpověď o stavu, v němž se nachází (nejen) slovenská kultura. Hra, přímo inspirovaná působením, postojem a osobností Juraje Kukury, pojednává výsostně divadelním způsobem o tom, co dnes divadlo ohrožuje a ničí,“ přiblížila hru dramaturgyně festivalu.

Z nabídky domácích scén uvidí návštěvníci v Plzni výběr toho nejzajímavějšího, co vzniklo za poslední sezonu – Pražské komorní divadlo, Slovácké divadlo, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo moravskoslezské, Národní divadlo – Reduta, Naivní divadlo a inscenace hostujících plzeňských divadel. Off program nabídne pohled i do jiných divadelních žánrů - nového cirkusu, loutkového nebo tanečního divadla - a také projekce, výstavy a koncerty. Dvacátý ročník festivalu „fandí divadlu“ od 12. do 20. září.