V Itálii patrně objevili kostru Mony Lisy

Florencie (Itálie) - V italské Florencii vědci objevili skelet patřící patrně Lise Gherardiniové, podle které renesanční umělec Leonardo da Vinci namaloval svůj slavný a záhadami opředený obraz Mona Lisa. Kostra nalezená pod podlahou bývalého kláštera svaté Uršuly je v dobrém stavu a vědci doufají, že by antropologický výzkum mohl napovědět i něco více o tajemném úsměvu Mony Lisy.

„Dokud neprovedeme radiokarbonovou dataci, nemůžeme s určitostí říci, ve kterém období tato osoba žila,“ uvedl podle agentury ANSA vedoucí výzkumník a umělecký historik Silvano Vinceti, který před časem objevil i kosti barokního malíře Caravaggia a zrekonstruoval obličeje dalších známých osobností na základě jejich lebek.

Domnělý skelet Mony Lisy badatelé odkryli v úterý pozdě odpoledne. O něco dříve ten samý den se jim podařilo uskutečnit jiný velký objev - nalezli spodní část oltáře z 15. století. Pro vědce to bylo důležité vodítko pro další pátrání, protože v daném období se tradičně pohřbívalo blízko oltáře.

Podle lebky sestavit její portrét…

„Po roce 1500 zde byly pohřbeny pouze dvě ženy: Mona Lisa Gherardiniová v roce 1542 a další vznešená dáma Maria del Ricciová,“ říká jeden z výzkumníků. První skelet byl odsud vyzvednut již loni. Pokud se ukáže, že v úterý objevený skelet patří skutečně Gherardiniové, experti by měli být schopni podle lebky sestavit její portrét a případně zjistit něco více o slavném úsměvu Mony Lisy.

Slavný obraz pochází z prvních let 16. století. Leonardo da Vinci se od něho nikdy neodloučil a nakonec si ho vzal s sebou do Francie, kde v roce 1519 zemřel. Dnes je Mona Lisa největším pokladem pařížského muzea Louvre. Většina badatelů se shoduje, že obraz byl portrétem Lisy Gherardiniové, manželky florentského kupce Franceska del Giocondo.

Vydáno pod