Sísova ilustrace jako gobelín ozdobí letiště Václava Havla

Praha - Ilustrace světoznámého výtvarníka Petra Síse Poslední audience, kterou vytvořil pro pamětní vydání Hospodářských novin u příležitosti úmrtí Václava Havla, má ozdobit pražské ruzyňské letiště poté, co bude přejmenováno na Letiště Václava Havla - Praha. Projekt, ve kterém se malba přenese na velký gobelín, zorganizoval Bill Shipsey, zakladatel programu Art for Amnesty a blízký přítel členů skupiny U2, píšou Hospodářské noviny.

Gobelín bude velký pět na čtyři metry a peníze na jeho výrobu, která si na jihu Francie vyžádá v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun, půjdou od přátel a podporovatelů Václava Havla z řad umělců, například od frontmana kapely U2 a Havlova přítele Bona.

„V ideálním případě bychom jej chtěli slavnostně odhalit 10. prosince, tedy na světový Den lidských práv,“ řekl Shipsey v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Letiště jsme s tím ještě neoslovili. Nejdřív si počkáme, zda se opravdu přejmenuje,“ dodal.

Sísova ilustrace na titulní straně prosincového speciálního vydání HN ho prý zaujala natolik, že podle ní nechává zhotovit gobelín.