Prodej krávu a přiveď si ženu, zní Závěť

Živojin (Aleksandar Berček) žije spolu se svým vnukem Tsanem (Uros Milovanovič) v odlehlé srbské vesničce. Než odejde ze světa, byl by rád, kdyby Tsane naplnil jeho závěť. Dá mu tři úkoly: prodat krávu a za utržené peníze koupit ikonu svatého Nikolaje, sehnat si něco pro sebe na památku a přivést si ženu. Zatím poslední hraný film Emira Kusturici sledujte v rámci cyklu Velikáni filmu na ČT2 v pátek 20. července od 20:55.

Absurdní příběh Kusturica vypráví svým osvědčeným způsobem jako balkánskou feérii plnou zhmotnělých představ, imaginace a ztřeštěných nápadů a situací. Kusturica v Závěti navazuje především na bláznivou burlesku Černá kočka, bílý kocour.

Výrazně stylizovaný balkánský „cirkus“ je hnán emotivním hudebním rytmem a zaplněn pantheonem šílených postav. „Dá se říct, že se jedná o Kusturicovu zběsilou jízdu Balkánem. Děj je velmi jednoduchý, vše se odehrává v komediální nadsázce,“ říká dramaturgyně ČT Zuzana Kopečková.

„Vidím v tom filmu jeden problém. Kusturica všechno natočil ve své poetice a člověk má pocit, že se dívá na věci, které už jednou viděl a zná,“ kritizuje snímek Kopečková. „Citace a parafráze vlastní poetiky je někdy na hranici vykrádání sama sebe.“

Kusturica vystudoval pražskou FAMU pod vedením Otakara Vávry. Do filmového světa se uvedl studentskými snímky Guernica, Jedna část pravdy a Podzim. O svém dětství a osobních tématech natočil trojici autobiograficky inspirovaných děl: Vzpomínáš na Dolly Bell?, Otec na služební cestě, nominovaný na Oscara, a mistrovskou baladu z cikánského života Dům k pověšení, za kterou získal na MFF v Cannes Cenu za režii.

Festival Sen letní noci / Emir Kusturica
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Na začátku 90. let natočil v USA oceněný film Arizona Dream a následně přišel na řadu jeho nejnáročnější projekt Underground zachycující poválečné dějiny Jugoslávie až do krvavého rozpadu. Svým nostalgickým vyzněním byl však tento snímek v následnických zemích Jugoslávie přijat s rozpaky, což vedlo Kusturicu k prohlášení, že přestává točit filmy.

Své rozhodnutí naštěstí změnil a po třech letech uvedl úspěšnou komedii Černá kočka, bílý kocour. Díky soundtracku k tomuto filmu se proslavila i srbská kapela No Smoking Orchestra, v níž Kusturica hraje se svým synem Striborem. Následovaly snímky Život je zázrak, Neviditelné děti a Závěť.

Závěť (Promise Me This) - Srbsko-francouzský film (2007). Scénář a režie Emir Kusturica. Hrají U. Milovanović, M. Peronijević, A. Berček, M. Manojlović, L. Blagoješvić. V srbském znění s titulky, 123 minut.

Ukázka z filmu Závěť (zdroj: ČT24)