Jste úspěšní? Vítejte v Dokonalém světě

Praha – Jedenáct umělců reaguje svými pracemi na dnešní převládající životní styl „úspěšných lidí“. Dokonalý svět, který vytvořili v pražské galerii NoD, je ironickým komentářem i mementem.

Předstíraná dokonalost manažerského světa je dobrým terčem. Například výtvarník Milan Mikuláštík nakopíroval obličej manažera na obličeje ostatních pracovníků a vytvořil tak jakýsi dokonalý tým.

V převládajícím životním stylu se podle tvůrců vytrácí obsah a smyl. „Úspěšní lidé“ spěchají z jedné zbytečné schůze na druhou s pocitem, že snad pracují. Přesto, domnívají se umělci výstavy, ale někde v hloubi duše musí cítit naprostou prázdnotu, s níž nakonec doklušou do cíle, aby se za nimi zaklapla víka rakví, aniž by po nich zůstalo cokoliv pozitivního kromě rozsáhlých majetků či dluhů.

„Lidé jenom vydělávají peníze na to, aby se mohli ukázat v krásných autech, kterými odjíždějí na úžasné dovolené. A pak se zase vracejí do světa byznysu. Tak to jde pořád dokola, takže je to život bez tématu,“ dodává kurátor výstavy Jiří Machalický.

Nedílnou součástí „dokonalého světa“ je reklama, která společnost ovládá do značné míry. I na ni vystavující výtvarníci reagují s ironií a nadsázkou. Kupříkladu Lenka Klodová reklamu obrátila naruby. „Reklama je udělaná tak, aby člověk toužil po věcech, které v ní jsou. Tady naopak modelky z reklamy vystupují, nastavují rty a touží po divákovi, který je vně,“ upozornila.

Reportáž P. Sedliské o výstavě (zdroj: ČT24)

Ve videomontáži Jakuba Nepraše reklamní billboardy nahrazují elektronické čipy. „Pojednává o tom, že nakonec budeme mít všichni na tělech elektronickou reklamu a budeme cestou do práce a z práce prezentovat nějaké výrobky,“ vysvětlil neradostnou vizi kurátor.

Dokonalý svět v galerii NoD vytvořili Darina Alster, Josef Bolf, Václav Girsa, Lenka Klodová, Jana Kochánková, Pavel Kryz, Milan Mikuláštík, Tamara Moyzes, Jakub Nepraš, Jiří Ptáček a Tereza Trautmannová. Návštěvníci si ho mohou prohlédnout do 12. srpna.