Posel ujíždí - ale neujede

Uherské Hradiště – „Trochu se ten romantismus musel osekat. Jinak by to nefungovalo a bylo by to naivní,“ podotkl režisér Vladimír Michálek k úpravám, kterým podrobil scénář Marka Epsteina k filmu Posel. Původní verzi napsal už před devíti lety, ale zrealizovat se mu jej povedlo až nyní, s podporou České televize. Drama Posel mělo světovou premiéru v nesoutěžní sekci karlovarského festivalu. Dnes se promítá na 38. ročníku Letní filmové školy.

Nevýhodou scénáře byl podle tvůrců záporný hlavní hrdina, který film předurčuje ke komerčnímu neúspěchu. Nakonec Posla začalo točit brněnské studio České televize jako televizní film, o jeho uvedení do kin se rozhodlo až později. Mezitím o trochu zestárli nejen tvůrci, ale i filmové postavy.

„Vladimír Michálek posunul příběh zhruba do mého věku a základní téma tím dostalo novou dimenzi. Když se člověk ve dvaceti pětadvaceti zříká toho, za co by měl mít zodpovědnost, je to ještě trochu romantický. Když se to děje o deset let později, tak už je to spíš smutný až tragický,“ domnívá se Epstein.

Hlavní hrdina, třicátník Petr, kterého hraje Matěj Hádek, pracuje jako messenger, tedy poslíček. „Tématem filmu je jistá zodpovědnost člověka za svůj život a okamžiky, kdy musí řešit, jestli ji přijme, nebo ne. Kolo symbolizuje únik – dá se na něj nasednout a odjet od toho, co je třeba v té chvíli řešit,“ vysvětluje scenárista. „Před spoustou problémů se ujet dá. Před sebou samým ale neujede ani Armstrong, ani nikdo jiný. Jednou prostě musíte slézt zpátky na zem.“

Petr na první pohled působí jako sympatický nekonformní člověk, pohrdající pokřivenou konzumní společností se všemi jejími konvencemi, snobismem, pseudohodnotami a nepravdami. Od okamžiku tragické nehody, které je účastníkem, však začne divák zjišťovat, že jeho povaha má svoji temnou stránku. Z doposud pohodového mladíka se stává sobecký a bezcitný jedinec, který bez ohledu na okolí preferuje jen svoje zájmy. Pro vlastní pohodlí dokáže odvrhnout svého nejlepšího kamaráda i bezcitně opustit zamilovanou přítelkyni.

Matěj Hádek ale postavu Petra nepovažuje za jednoznačně zápornou. „Stejně jako v životě nikdo není jen hodný a nikdo není jen zlý. I ten největší gauner může milovat svého souseda. Postava, kterou hraji, je normální kluk, který v určitém okamžiku zklame jak okolí, tak sebe, a to se může stát komukoliv. Takových lidí je poměrně hodně. Řekl bych víc, než bychom si představovali,“ odhaduje.

Film s podtitulem Tanec ve slepý ulici po uvedení ve Varech a v Uherském Hradišti vstoupí do tuzemských kin 18. října. Kromě Matěje Hádka si v něm zahrál také Jiří Vyorálek, Eva Leimbergerová či Gabriela Mikulková.