Tanečník chudý, ale šťastný lanaří Ostraváky k electric boogie

Ostrava – Příklady táhnou, motto, kterým se zřejmě řídí Patrick Ulman, vicemistr světa a několikanásobný mistr republiky v electric boogie. Vyrazil do ostravských ulic, aby k podle něho stále nedoceněné taneční formě přilákal zájemce.

Ulmana sice živí balet – je členem souboru Národního divadla moravskoslezského –, proslavil jej ale moderní tanec, konkrétně electric boogie. „Musíte mít správnou koordinaci těla, velmi plastické nohy i ruce, musíte mít určité dispozice,“ podotýká Ulman, že tato forma tance patří k velmi náročným.

Pokouší se ji přiblížit i svým případným následovníkům – v ostravských tanečních školách učí začátečníky i pokročilé. Nadšence pro electric boogie získává přímo na ulici, k náboru v terénu jej přivedl jeden náhodný trénink na ulici.

„Tanec jako umění není u nás v České republice vůbec doceněné. V jiných zemích ho víc berou, u nás mají rádi komerční věci. Tomu rozumím, ale nevzdám se. Říkám, že raději budu tanečník chudý, ale šťastný,“ věří Ulman, že jeho nábory a lekce jsou způsobem, jak přivést lidi více k modernímu tanci.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)