O Benátské noci spadne mezi domácí Bryan Adams

Vesec – Romantické prostředí Malé Skály vymění po devatenácti letech návštěvníci Benátské noci za výhled na Ještěd. Festival se v letošním, dvacátém ročníku totiž přestěhoval z Českého ráje na Liberecko. V jubilejním programu převládají tuzemské kapely, ještědský vysílač na vlastní oči ale spatří i hlavní zahraniční hvězda – Bryan Adams.

„Malá Skála už nám byla malá a navíc jsme bohužel areál, kde nám tři ročníky propršelo, museli vyměnit za jiný,“ uvedl důvod přestěhování ředitel Benátské noci Pavel Mikez. Tři roky v blátě, hrozba povodní a komplikovaná domluva s majiteli pozemků vedly k přesídlení do přírodního areálu ve Vesci u Liberce, kde se v roce 2009 konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Areál podle Mikeze splňuje podmínku zachování přírodní scenérie, ale zároveň nabízí potřebné zázemí pro pořadatele i návštěvníky.

Benátská noc slibuje během čtyř dnů na pěti pódiích program plný hvězd současné populární hvězdy. Program odstartuje 26. července Slovenská noc, na níž měla zahrát skupina Elán, kvůli křížení termínů jejich koncertního turné a festivalového programu ale nakonec nepřijede. „Náhrada je víc než adekvátní,“ domnívá se Mikez. „Budeme tu mít No Name, Tublatanku, Kristinu či Petra Nagye.“

Hlavním lákadlem, který je tak trochu dárkem k dvacetinám festivalu, zůstává Bryan Adams. „Byl to opravdu oříšek, už jsme pomalu nedoufali,“ prozradil Mikez, že získat kanadského zpěváka a kytaristu pro Benátskou noc nebylo pro pořadatelé jednoduché. „Vystoupí v pátek, kdy koncertuje i Jarek Nohavica a Emir Kusturica. V sobotu se můžeme těšit na Kabát a finské Sunrise Avenue a v neděli festival zakončí velkým koncertem Daniel Landa,“ doplnil ředitel další hudební tipy z programu.

Organizátoři předpokládají, že do Vesce dorazí v případě příznivého počasí dvacet až pětadvacet tisíc návštěvníků. Festival se podle Mikeze – stejně jako ostatní velké přehlídky jako Colours of Ostrava, Rock for People nebo Masters of Rock – za svou několikaletou existenci už vyprofiloval. Z devadesáti procent sází na české, respektive slovenské kapely.

I letos si publikum bude moci vybrat z nabídky tuzemské rockové a metalové hudby, ale i folku, punku a popu. Mezi interprety nebudou chybět například Anna K., Aleš Brichta, Arakain, Blue Effect, Chinaski, Jiří Schmitzer, Kamil Střihavka, Mandrage, Marsyas, Mig 21, Mňága a Žďorp, Oceán, Petr Kolář, Support Lesbiens, Tomáš Klus, Vilém Čok, Vitacit nebo Vypsaná fiXa.

Dvacátá Benátská noc potrvá ve Vesci u Liberce od 26. do 29. července.

Rozhovor s Pavlem Mikezem (zdroj: ČT24)