Varga, Hammel a Hladík rozbalí Zelenou poštu

Praha - Písně z legendární desky československého bigbítu Zelená pošta po čtyřiceti letech od jejího vydání připomenou 21. listopadu na pódiu pražského Divadla Archa její protagonisté Marián Varga, Pavol Hammel a Radim Hladík.

V doprovodu skupiny Collegium Musicum provedou jednu z nejzásadnějších desek historie tuzemské rockové hudby doplněnou o skladby z dalších společných alb jako Na II. programe sna nebo Labutie piesne.

V této sestavě - Varga, Hammel, Hladík a Collegium Musicum - desku Zelená pošta od jejího natočení ještě nikdy nezahráli, což z 21. listopadu dělá jednu z hlavních koncertních událostí československé hudební scény druhé poloviny letošního roku, domnívají se pořadatelé. 

„Koncertní projekt Zelená pošta vznikl na přímý podnět mého přítele, violoncellisty Jozefa Lupbáka, který je zároveň zakladatelem festivalu komorní hudby Konvergencie. Ve snaze zabezpečit pro festival přitažlivý program, oslovil i mě s nápadem odpremiérovat konečně po čtyřiceti letech album Zelená pošta,“ vysvětluje na stránkách pořádajícího projektu United Island Marián Varga.

Spolupráce hudebního skladatele Mariána Vargy a zpěváka Pavola Hammela dala vzniknout pěti deskám včetně nejslavnější Zelené pošty. Natočeno bylo  roce 1972 a dodnes se řadí mezi nejzásadnější alba československé hudební historie. Producentem desky byl baskytarista Collegia Musica Fedor Frešo. Důležitou roli při vzniku tehdy hrálo nově vzniklé vydavatelství Opus, nová odnož Supraphonu, a Československý rozhlas, který poskytl pro nahrávání své tehdejší studio v Bratislavě. „Byla to tvořivá spolupráce všech zúčastněných, která se dá těžko zopakovat,“ podotýká Hammel.

Varga prý album vždy považoval za kompaktní útvar, který mohl být vhodný i pro jeho skupinu Collegium Musicum. V kapele však neměli zpěváka. Do nahrávání Zelené pošty ovšem zapojili další hudebníky. „Do studia jsem pozval i hráče na strunné nástroje, dechaře a kytarové sólo ve skladbě Smutná ranná električka si zahrál náš český kamarád Radim Hladík,“ zavzpomínal. Hladík také spolu s Vargou a Hammelem vystoupí v listopadu v Arše.