Sen Kitana o Kitanovi, který se snaží nebýt Kitano

Může se tvůrce vymanit očekáváním, jaká si s ním spojuje jeho publikum? Jeden z neznámějších japonských režisérů současnosti Takeshi Kitano roztáčí spirálovitou frašku o své vlastní identitě. Jeho nejsvobodomyslnější a zároveň nejzákeřnější snímek z posledních let Takeshis' (2005) uvádí Velikáni filmu 27. července od 20:55 na ČT2.

Od 90. let minulého století platí Takeshi Kitano za mezinárodně nejznámějšího žijícího japonského režiséra. V zahraničí je coby miláček festivalového publika vnímán jako autor melancholických balad, kde se snoubí málomluvná křehkost s výbuchy krutého násilí. Naopak v Japonsku si ho všichni spojují především s jeho mediální personou moderátora i komika se zlomyslným smyslem pro humor, případně jako představitele nelítostných mafiánů z filmů o jakuze.

Ačkoli deset let od průlomové romance Scény u moře (1991) mezinárodní festivaly zasypávaly Kitana cenami, jeho největší domácí úspěch mu přinesla až parafráze na ikonickou postavu slepého maséra a mistra meče Zatóičiho (2003).

Snímek Takeshis' (2005) je prvním titulem v tematické trilogii, kterou režisér reflektuje svou autorskou suverenitu a vztah k požadavkům publika, přesněji řečeno právě nemožnost vymanit se ze škatulek, kam si ho na základě očekávání zařadili domácí i festivaloví diváci.

Takeshi Kitano (vpravo) ve svém filmu Takeshis'
Zdroj: ČT24/ČT

„Kitano reflektoval svoji pozici coby režiséra a svoji autorskou svobodu, potažmo to, jak je vázaný na očekávání publika. A tudíž tvůrcem, který vůbec nemá autorskou svobodu, ale od něhož se očekává, že bude dále zapadat do škatulky, kterou si pro něj lidé vytvořili. Takeshis' se dá popsat jako sen Takeshiho Kitana o Takeshim Kitanovi, který se snaží nebýt Takeshim Kitanem. Ale jak diváci uvidí, vůbec se mu to nedaří,“ uvedl ke snímku filmový publicista Jiří Flígl.

Snové logice podřízené vyprávění splétá Kitano bizarní spirálu, kde se pokaždé v jiné roli opakují postavy ztvárněné samotným Kitanem a členy tzv. Takeshiho armády – pomyslného uskupení komiků, herců a varietních umělců vystupujících v Kitanových pořadech a filmech. Zastřešující myšlenkou surreální frašky je snaha režiséra uprchnout své vlastní mediální osobnosti. Ale i v podobě zneuznaného komparzisty a vysmívaného prodavače v sámošce se mu stále na paty lepí stejné figury a stejně se mu v rukou objevují pistole. „Takeshis' představuje radostně zlomyslnou ódu na tvorbu Takeshiho Kitana a obecně i na autorství v kinematografii,“ uzavírá Flígl.

TAKESHIS'. Japonsko, 2005. Režie, scénář: Takeshi Kitano. Kamera: Katsumi Yanagishima. Hrají: T. Kitano, K. Kjóno, R. Ósugi, S. Teradžima, T. Watanabe a další. ČT snímek uvádí v japonském znění s titulky.

TAKESHI KITANO (* 18. 1. 1947). Jeden z nejvýznamnějších japonských umělců, známý režisér, herec, scenárista, komik, spisovatel, malíř a televizní moderátor, vlastním jménem Take-chan. Filmové režii se začal věnovat na konci osmdesátých let. Debutoval kriminálně dramatickým snímkem Ten chlap je magor!, který zrežíroval, ztvárnil v něm hlavní roli nekompromisního policejního detektiva a na kterém se podílel i jako scenárista a střihač. Podobně všestranně se podílel i na dalších svých filmových projektech, např. Říjen, 3:4, Sonatine, Ohňostroj, Ve spárech yakuzy, Samuraj nebo Ukrutnost, které jsou mistrnou kombinací kriminálního a akčního žánru s černým humorem.

Dříve než jako režisér a herec se Takeshi Kitano proslavil v osmdesátých letech jako populární komik. Úspěšnou kariéru baviče zahájil s kamarádem v groteskní dvojici The Two Beat, pro niž si také zvolil umělecké jméno Takeshi. Vystupoval v televizi a od slavného Senzibura Fukamiho bral lekce herectví, tance a zpěvu. Postupně začal být obsazován do nejrůznějších filmů.

Kromě úspěšné herecké kariéry a účinkování v televizních pořadech (např. Takeshiho hrad) se věnuje psaní a výtvarnému umění. Vydal na padesát knih (novely, eseje, poezii i filmové kritiky) a uspořádal bezpočet výstav svých obrazů.

Jiří Flígl o Takeshim Kitanovi (zdroj: ČT24)