Víc umělců v ulicích: Víc radosti, nebo víc starostí?

Praha - Desítky pouličních umělců oživily turisticky nejrušnější místa v Praze. Takzvaní buskeři mohou své umění v této sezoně poprvé předvádět bez čekání na úřadech a vyplňování žádostí. Město totiž zkušebně zjednodušilo před časem pravidla pro pouliční produkci; zda šlo o špatné, nebo dobré rozhodnutí, naznačí hlavně prázdninové měsíce.

Především v jihoevropských státech je busking, tedy pouliční umění, běžným způsobem obživy. Funguje bez zbytečné byrokracie, podobně jako teď v českém hlavním městě. Jednoduchost pravidel vystupování oceňují nejen tuzemští, ale i zahraniční umělci. „Je to cesta pro umělce, aby se začali ukazovat a aby začali dokazovat, co všechno umí,“ domnívá se Iva Šářecová ze skupiny Euphorica, kterou lze v ulicích Prahy také slyšet.

Rada hlavního města vydala zatím ale jen dočasné doporučení. Zjednodušuje povolení k vystupování, zároveň stanovuje určitá pravidla týkající se délky a druhu produkce nebo místa, kde může či nemůže být provozovaná. Jejich dodržování kontroluje městská policie a rozhoduje, co je pouliční umění a co žebrání.

Zkouška nových pravidel potrvá do ledna příštího roku. Pokud se osvědčí, vydá magistrát závaznou vyhlášku. Už teď se ozývají hlasy, které jsou méně nadšené než ty umělecké. Na vystoupení si stěžují někteří majitelé obchodů a obyvatelé Prahy 1, na jejímž území se většina pouličních produkcí odehrává. Praha 1 se nechala slyšet, že by proto chtěla podmínky zpřísnit.