Benátské noci se daří: Přilákala Bryana Adamse i návštěvníky

Vesec - Po rozjezdové Slovenské noci začal ve Vesci na Liberecku hlavní program dvacátého ročníku Benátské noci. Během ní „vyšla“ největší hvězda přehlídky - kanadský zpěvák Bryan Adams. Na stejném pódiu před ním zahráli MIG 21. První den mohli lidé zajít ale i na Emira Kusturicu nebo Jaromíra Nohavicu.

Program, který se bude konat na pěti scénách, zahájily skupiny Post Pubescentos a Scoffers. K programovým pýchám pořadatelů ale patřil především Bryan Adamas. Jedna z nejvýraznějších osobností světové hudební scény 80. a 90. let vystoupila v České republice popáté od své první návštěvy v roce 2003.

Svou benátskou show zahájil hitem Back To You a poté během zhruba 90minutového vystoupení zahrál většinu svých hitů, mezi kterými nechyběly písně Here I Am, I'm Ready, Summer of '69 nebo (Everything I Do) I Do It for You, kterou složil k filmu Robin Hood - Král zlodějů. Duet When You're Gone si zazpíval s dívkou z publika. Koncert oživilo také bubenické sólo na plastové kýble a kuchyňské nádobí. Vystoupení Adams zakončil hitem Straight from the Heart.

Tahákem byli také už zmíněný režisér Kusturica, který se představil s kapelou The No Smoking Orchestra, a písničkář Jarek Nohavica. Ten na podobných akcích vystupuje výjimečně, na Benátskou noc ho ale podle jeho slov přilákal program, zejména možnost setkat se se srbským filmařem, jak prozradil minulý týden v rozhovoru pro ČT24. Ve veseckém areálu zazpíval písně ze svého nového alba Tak mě tu máš i starší skladby Kometa nebo Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Za nadšeného aplausu diváků, kteří mnohé texty odzpívali s ním, střídal kytaru s hrou na akordeon.

V nočních hodinách ještě zahraje německá metalová kapela Gamma Ray. Po půlnoci se na speciální koncert chystá skupina Škwor, která na Benátské noci bude natáčet své první oficiální koncertní DVD.

Dvacátá Benátská noc potrvá do neděle 29. července. Poprvé se koná ve Vesci na Liberecku, kam se za lepšími podmínkami přestěhovala z Malé Skály v Českém ráji. Čísla prvních dnů ukazují, že změna místa se na návštěvnosti negativně nepodepíše. „Na slovenský večer při zahájení festivalu přišlo bezmála deset tisíc lidí. Máme určitě rekordní účast,“ domnívá se organizátor přehlídky Pavel Mikez.

Reportáž L. Pokorné o Benátské noci (zdroj: ČT24)